Explicație: De ce încă mai folosim o tehnologie de acum 150 de ani

Explicație: De ce încă mai folosim o tehnologie de acum 150 de ani

Tastatura nu este un obiect la care să te gîndești prea mult atunci cînd îți imaginezi un PC. Totuși, fără tastatură ți-ar fi greu să faci cam orice pe un calculator.


Utilizatorii de laptopuri Apple au descoperit pe pielea lor ce înseamnă să ai o tastatură care nu funcționează corect. Compania și-a cerut iertare de la clienți, o mișcare rară din partea companiei. Se pare că noua tastatură este prea sensibilă la praf și acesta ar fi cauza problemelor pentru Apple.


Chiar și tastaturile virtuale pe care le folosim pe telefoanele noastre sînt bazate pe design-ul tastaturilor clasice și acestea se bazează foarte mult pe sugestia de cuvinte și pentru corectura „typo”-urilor care apar din lipsa unui sistem de feedback tactil.


Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare din structura computerelor moderne, ea fiind inventată încă înainte de apariția monitoarelor și a mouse-ului.  Tastatura de tip „QWERTY” este cea mai populară tastatură, iar înainte de ea au fost inventate alte 51 de tipuri de tastaturi. Așadar, acest tip de tastatură a fost inventat și adoptat acum 150 de ani și chiar și pe laptopuri în 2019 găsești o tastatură aranjată astfel.


Mark Kislingbury este recunoscut ca fiind „Michael Jordan al scrisului pe tastatură” cu 360 de cuvinte scrise pe minut și cu o acuratețe de 97%.


Un profesionist scrie în jur de 60-90 de cuvinte pe minut, iar un utilizator obișnuit așterne cam 52 de cuvinte în 60 de secunde, conform unui studiu la care au participat 168.000 de persoane.


Acest tip de tastatură este unul foarte popular, dar nu ar fi cea mai eficientă.  Prin anii ’30 a apărut și layout-ul DVORAK, ca o alternativă QWERTY, ce promitea o viteză mai mare de scris, o probabilitate mai mică la greșeli. Mai tîrziu, după apariția computerelor personale, au apărut și alte layout-uri de tastaturi.


De ce încă mai persistăm în a folosi QWERTY? Pentru că toată lumea a învățat să folosească o astfel de tastatură, iar mulți dintre voi au devenit atît de buni la tastat, încît nici nu se mai uită la taste atunci cînd scriu.


Dacă ar fi să trecem la o tastatură nouă atunci ar trebui să învățăm de la zero să scriem, ca și cum am învăța o nouă limbă.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load