COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Emisiile de carbon de pe Lună au pus la îndoială teoria formării sale

Emisiile de carbon de pe Lună au pus la îndoială teoria formării sale

Emisiile de carbon de pe Lună au pus la îndoială teoria formării sale. Datele adunate de sonda KAGUYA au fost analizate de oamenii de știință de la mai multe universități japoneze — studiul lor este publicat în revista Science Advances.


După ce în anii '60-'70 ai secolului trecut, oamenii de știință au primit mostre de pămînt lunar, ei au format teoria formării Lunii. Potrivit acesteia, satelitul s-a format din materia, care a fost aruncată de Pămînt în momentul coliziune cu o altă planetă.


Cu toate acestea, noul studiu realizat cu ajutorul aparatului KAGUYA a constatat că Luna are propriul carbon vechi. Observațiile au arătat că satelitul Pămîntului aruncă mai mult carbon decît se credea anterior — mai mult decît se poate explica prin influența vîntului solar sau căderea pe suprafața sa a micro-meteoriților.În plus, oamenii de știință au stabilit că unele zone ale Lunii aruncă mai mult carbon decît altele.


Cercetătorii presupun că sub suprafața Lunii există o cantitate mare de carbon vechi și el probabil se păstrează acolo încă de la formarea sa. Cum ar putea gazul să rămînă în interiorul satelitului natural după perioada de încălzire la cîteva milioane de ani după formare rămîne un mister.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load