COVID-19 în MOLDOVA

Educația aprofundată și metamateriale au ajutat savanții să facă sunetul vizibil

Educația aprofundată și metamateriale au ajutat savanții să facă sunetul vizibil

Prin combinarea materialelor special create și a rețelelor neuronale, cercetătorii de la EPFL (școala Politehnică Federală din Lausanne, Elveția) au arătat că sunetul poate fi utilizatîn imagini de înaltă rezoluție.

Despre descoperirea sa, echipa de cercetători condusă de Romain Fleury a raportat într-un articol publicat în revista Physical Review X.


Ideea inovatoare a echipei a fost aceea de a combina două tehnologii separate. Una dintre ele este tehnologia metamaterialelor: elemente special create care pot, de exemplu, focaliza cu exactitate lungimea undei. O altă tehnologie este inteligența artificială sau rețelele neuronale care pot procesa rapid și eficient chiar și cele mai complexe informații.Experimentele echipei au aproape 90% de succes.


În domeniul imagisticii medicale, utilizarea undelor lungi pentru a observa obiecte foarte mici ar putea fi un progres major.


”Undele lungi înseamnă că medicii pot folosi frecvențe mult mai mici, ceea ce face tehnicile de imagistică acustică să fie eficiente chiar și prin țesutul osos dens. Cînd vine vorba de imagistica folosind unde electromagnetice, undele lungi sînt mai puțin periculoase pentru sănătatea pacientului. În aplicații, nu vom antrena rețele neuronale să recunoască sau să reproducă numere, ci mai degrabă structuri organice”, relatează Romain Fleury.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load