Descoperire uimitoare despre obiectul misterios care a trecut prin Sistemul Solar

Descoperire uimitoare despre obiectul misterios care a trecut prin Sistemul Solar

Conform studiului unui grup de astronomi de la Queen's University Belfast, condus de Wes Fraser, mişcarea asteroidului în formă de ţigară a fost influenţată de coliziunea cu un alt obiect.


Aceeaşi echipă susţine că îşi va continua mişcările haotice pentru încă un miliard de ani, desigur, dacă nu se loveşte de altceva, scrie Science Alert.


Oumuamua a fost un asteroid care a intrigat comunitatea ştiinţifică din octombrie anul trecut, cînd a fost observat de telescoape trecînd la o distanţă relativ mică de Pămînt.


Există multe enigme ce o înconjoară, una dintre ele fiind compoziţia acesteia. Deşi pare un asteroid stîncos cu materie organică, poate avea un miez de gheaţă, precum o cometă. De interes în acest caz este enigma cu privire la felul în care se deplasează, rotindu-se haotic în jurul axei sale verticale.


În urma studiilor care au inclus analizarea luminozităţii obiectului din mai multe unghiuri, s-a ajuns la concluzia că se roteşte haotic. O astfel de mişcare a fost văzută în Sistemul Solar la asteroizi mai mici cu formă (mai) sferică şi se datorează mai multor potenţiali factori. Printre aceştia sînt apropierea de cîmpurile magnetice ale planetelor, ciocnire cu alte corpuri sau efectul Yarkovsky-O'Keefe-Radzievskii-Paddack, care implică radiaţia solară şi activitatea termică internă.


Pentru Oumuamua, se pare că este vorba de o coliziune cu un alt obiect, oprindu-se din rotirea haotică şi stabilind o mişcare normală, constantă, după un miliard de ani.


În prezent, asteroidul se îndepărtează de Terra şi va ajunge lîngă Jupiter în mai acest an, iar lîngă Saturn în ianuarie 2019, apoi va continua să se deplaseze pînă cînd va ieşi din Sistemul Solar.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load