Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Descoperire neașteptată a oamenilor de știință în Groapa Marianelor

27 feb. 2019,, 21:28   Ştiinţă şi IT
8027 0

Fragmente de plastic au fost găsite în vietăţile de la cele mai mari adîncimi ale Oceanului Planetar, potrivit unui studiu publicat miercuri, care arată cît de departe a ajuns poluarea făcută de om, scrie AFP.

Peste 300 de milioane de tone de plastic sînt produse anual, iar în oceane plutesc cel puţin cinci triliarde de fragmente de plastic.

Pentru că cercetările la adîncimi mari sînt costisitoare, cele mai multe studii privind poluarea cu plastic au fost făcute la suprafaţă, demonstrînd că peştii, ţestoasele şi păsările marine sînt contaminate.

O echipă de cercetători britanici spune acum că a descoperit cazuri de ingerare a plasticului la creveţi mici în şase dintre cele mai adînci gropi din oceane.

În Groapa Marianelor, la est de Filipine, care este şi cea mai adîncă, 100% dintre animalele studiate au fibre de plastic în aparatul digestiv.


Împreună cu echipa lui, Jamieson a căutat noi specii în adîncurile oceanelor. Cercetătorii au realizat că, în timpul expediţiilor în urmă cu un deceniu, au acumulat zeci de exemplare ale unei specii de crevete mic care trăieşte la adîncimi de 6.000 - 11.000 de metri. Şi au hotărît să caute plastic.

Echipa a fost uimită de cît de răspîndită s-a dovedit să fie contaminarea cu plastic la adîncimi extreme.

De exemplu, Groapa Peru-Chile din sud-estul Pacificului se află la aproximativ 15.000 de kilometri de Groapa Japoniei. Plasticul a fost găsit în amîndouă. „Să nu mai pierdem timpul, este peste tot”.

Dintre cele 90 de vietăţi analizate de echipă, 65 (adică 72%) conţinea cel puţin o microparticulă de plastic.

Nu este clar în studiul publicat în Royal Society Open Science dacă particulele au fost ingerate de vieţuitoare la adîncimi mai mici, după care acestea au coborît. Însă cînd echipa a analizat fibrele, majoritatea părînd ţesături precum nylon, a fost descoperit că legăturile atomilor de plastic aveau o vechime de cîţiva ani.

Particulele de plastic fie ajung direct în apele mărilor, fie se formează cînd bucăţi mai mari de plastic se descompun în timp.

Odată ce adună bacterii, devin mai grele şi se scufundă.

Contaminarea cu plastic fiind atît de răspîndită, oamenii de ştiinţă au avertizat că este aproape imposibil să se afle ce efect a avut ingerarea de plastic asupra speciilor de la mari adîncimi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?