Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Demonstrat: un loc straniu, care seamănă izbitor cu Marte, are viaţă!

1 mar. 2018,, 03:01   Ştiinţă şi IT
4210 0

De-a lungul coastei vestice a Americii de Sud, există un deşert vast atît de arid, încît poate fi considerat iadul pe Pămînt.

Asemănările izbitoare cu Marte este unul dintre aspectele interesante şi, desigur, cel mai evident. Altul, probabil şi mai interesant, a fost descoperit recent, atunci cînd cercetătorii au confirmat că în deşertul Atacama din Chile viaţa şi-a făcut loc. Dacă în deşertul terestru se poate, există o mare posibilitate ca viaţa să fi supravieţuit şi pe planeta vecină.

Din imagini este imposibil să-ţi dai seama care este Marte şi care este Deşertul Atacama (vezi imaginea de mai jos). Cert este că noua descoperire hrăneşte speranţa cu privire la existenţa vieţii extraterestre.

Pentru a ilustra o imagine mai exactă despre nivelul de ariditate al deşertului terestru, trebuie menţionat doar că aici plouă o dată la cîteva decenii sau chiar secole, ceea ce face din acest loc ostil cel mai apropiat ca ambianţă de condiţiile marţiene, scrie Science Alert.


„Dintotdeauna m-a fascinat să merg în locuri unde oamenii nu credeau că poate exista viaţă şi să descopăr că viaţa a reuşit cumva să reziste”, a precizat Dirk Schulze-Makuch de la Washington State University şi membru al echipei de cercetători care a realizat descoperirea. „Dacă viaţa poate persista în cel mai arid mediu de pe Pămînt, există o şansă reală că se poate găsi pe Marte într-o manieră similară”.

Nu este însă prima dată cînd au fost detectaţi microbi în Deşertul Atacama, dar studiile anterioare au lăsat deschisă posibilitatea că orice formă de viaţă descoperită în solul nisipos este ori moartă ori vestigii ale celulelor depozitate de procesele atmosferice. De această dată, cercetătorii au găsit dovezi concludente a existenţei unei comunităţi microbiene active în solul deşertului.

La scurt timp după ce Schulze-Makuch şi colegii săi au ajuns în deşert în 2015, a început să plouă - un eveniment incredibil de rar, fiind cea mai mare ploaie din ultimii 40 de ani.

După ploaie, cercetătorii au detectat o explozie de activitate biologică în mostrele de sol prelevate din opt locuri din deşert.

Cercetătorii s-au întors în 2016 şi 2017, dar ploile nu s-au întors, iar semnele vieţii au început să dispară. Totuşi, o combinaţie de teste genomice şi analize chimice a scos la iveală că microbii au evoluat pentru a se adapta la condiţiile vitrege din solul uscat.

Coloniile de microorganisme care se află la aproximativ un metru adîncime pot supravieţui intrînd într-un fel de ”stand by” metabolic pentru a rezista perioade lungi de ariditate pînă cînd va ploua din nou.

„Credem că aceste comunităţi microbiene pot hiberna timp de sute sau chiar mii de ani în condiţii foarte similare cu cele de pe Marte, iar apoi pot reveni la viaţă cînd plouă”, a adăugat cercetătorul.

Desigur, trebuie menţionat că Deşertul Atacama este mult mai blînd ca Planeta Roşie, care este mult mai uscată şi mai rece. Chiar şi aşa, microbii vii recent descoperiţi din Atacama sînt cel mai apropiat şablon pe care îl avem pentru explorarea deşertului marţian în scopul găsirii vieţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?