Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cum ne afectează viața smartphone-urile

26 ian. 2018,, 00:01   Ştiinţă şi IT
4457 0

Psihologii au constatat că cu cît mai mult timp își petrec adolescenții în fața ecranelor smartphone-ului sau computerului, cu atît mai nefericiți se simt.

Ei îi sfătuiesc pe adolescenții să comunice mai mult și personal cu prietenii și să practice sportul, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Dar iată să le luați adolescenților forțat smartphone-urile nu se merită, căci e puțin probabil ca acest lucru să-i facă fericiți.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego au stabilit că cu cît adolescenții își petrec mai mult timp, concentrați asupra ecranului smartphone-ului sau computerului, cu atît sînt mai nefericiți. Studiul a fost publicat în revista Emotion.

Profesoara de psihologie Jean Twenge și colegii ei au folosit datele obținute în cadrul studiului multianual "Monitorizarea viitorului", colectarea de informații pentru care are loc din anul 1975. Elevii din clasele 8, 10 și 12 completează anual chestionarele privind consumul de droguri, experiența de lucru, atitudinile față persoanele de alt sex sau rasă, încrederea în conducerea țării, preocupările legate de mediu, utilizarea mass-media și multe altele. Chestionarele moderne includ, de asemenea, întrebările despre cît timp își petrec adolescenții în fața ecranului smartphone-ului, tabletei sau computerului.


Studiind modul în care s-au schimbat tendințele din acest grup de vîrsta din anii 1990, cercetătorii au descoperit că timpul petrecut în fața ecranului dispozitivului electronic corelează cu scăderea nivelului de fericire în rîndul adolescenților americani.

În special, senzația de fericire, respectul față de sine și satisfacția față de viață a început să scadă din anul 2012, atunci cînd numărul proprietarilor de smartphone-uri în rîndul întregii populații a atins 50%, iar în rîndul adolescenților - 37%. Astăzi, smartphone-uri au deja 73% dintre adolescenți.

"La ora actuală, cea mai mare schimbare în viața adolescenților în perioada anilor 2012-2016 a fost mărirea timpului, pe care aceștia îl dedică mass-media și reducerea, concomitentă, a orelor de somn, dar și a timpului, petrecut comunicînd personal cu cineva. Apariția smartphone-urilor este cea mai probabilă explicație pentru înrăutățirea bruscă a stării psihologice a adolescenților", menționează Twenge.

După ce au analizat circa un milion de înregistrări, cercetătorii au stabilit că, în medie, adolescenții, care își petrec timpul vizualizînd fluxul de știri de pe rețelele sociale, jucînd jocuri pe calculator, comunicînd în scris sau folosind video chat-urile sînt mai nefericiți decît acei care comunică cu ceilalți față-n față, află noutățile din ziare și reviste și practică sportul.

Cei mai fericiți s-a dovedit că sînt adolescenții care au petrecut cel mai puțin timp cu dispozitive electronice.

"Deși cercetarea noastră nu poate arăta legăturile cauză-efect, alte lucrări demonstrează că utilizarea mai activă a rețelelor sociale îi face pe oameni mai nefericiți, totodată însă nenorocirile nu duc la utilizarea mai activă a rețelelor sociale", subliniază Twenge. Tot astfel, în opinia ei, dacă-i luați smartphone-ul unui adolescent, este puțin probabil ca acest lucru să-l facă mai fericit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?