X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum își imaginau vechii egipteni cerul

14 mai. 2020,, 04:00   Ştiinţă şi IT
5209 0

În reprezentarea vechilor egipteni, cerul era un vas de fier cu apă sub formă de farfurie sau ou. Din el pe pămînt cădea apă (ploaia) sau bucățile de fier (meteoriți).


La această concluzie a ajuns, în baza analizei lingvistice, egiptologul Victoria Almansa-Villatoro (Victoria Almansa-Villatoro) de la Universitatea Brown (SUA), care a studiat legătura dintre una dintre hieroglifele antice egiptene și cuvîntul bjȝ (fier).


În timpul studiului, Almansa-Villatoro a investigat semnificația hieroglifei egiptene N41 (care semăna cu o farfurie), care se găsește lîngă cuvinte care înseamnă cer, metale și femei. Egiptologul a sugerat că N41 ar putea fi asociat cu valoarea iconică a fierului.


Cerul se aseamănă cu apa la culoare, în plus, apa cade din cer sub formă de ploaie — probabil de aceea egiptenii ar putea presupune că cerul este un vas plin de apă.


N41 se întîlnește lîngă simbolurile care semnifică uterul (simbolul femeii și al nașterii). Acest lucru poate fi explicat prin conectarea conceptului de cer ca vas cu zeița cerului Nut. În numele zeiței se folosește adesea semnul oului ca simbol al nașterii.



În textele piramidelor, oul se întâlnește și cu cuvântul bjȝ ca oul pur din fier care trebuie spart. Poate că se referă la pîntecele lui Nut sub forma unui castron în care se conține apa cerească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?