Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Creșterea temperaturilor va transforma turba într-o sursă majoră de gaze cu efect de seră

13 aug. 2020,, 01:00   Ştiinţă şi IT
1680 0

În prezent, cantități uriașe de carbon sînt stocate în regiuni mlăștinoase, adesea înghețate, care se extind în părțile nordice ale lumii.

Dar mare parte a terenurilor veșnic înghețate se va topi, spun experții. Acest lucru va duce la eliberarea gazelor încălzite la o rată cu 30% - 50% mai mare decît se estima anterior și este legat de schimbările climatice globale. Acest lucru este raportat de BBC, ce referire la un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.


Răspîndită în regiunile vaste din jumătatea nordică a lumii, turba joacă un rol important în sistemul climatic global. De-a lungul anilor, s-au acumulat cantități mari de carbon și azot, ceea ce a ajutat la un moment dat să mențină Pămîntul rece.


Folosind datele colectate din peste 7.000 de observații pe teren, autorii studiului au reușit să elaboreze cele mai precise hărți ale turbei în ziua de azi, adîncimea lor și cantitatea gazelor cu efect de seră.


Studiul arată că mlaștina acoperă 3,7 milioane de kilometri pătrați. În plus, cercetătorii avertizează că zonele cu turbă din nordul lumii depozitează aproximativ 415 gigatone de carbon. Acesta este echivalent cu aproximativ 46 de ani de de emisii actuale globale de CO₂.



În studiul său, autorii prezic că turba va deveni principala sursă de gaze cu efect de seră pe măsură ce se va încălzi globul. Una dintre întrebările cheie este cînd se ne așteptăm la acest lucru.


”Din păcate, nu putem specifica încă ora exactă pentru aceste cifre, modelele nu sunt încă atît de dezvoltate. Dar cred că această schimbare va avea loc în a doua jumătate a acestui secol”, Gustav Hugelius, autor principal al articolului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?