COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Concentrația de metan pe Pămînt a crescut în ultimii 17 ani cu 9%

Concentrația de metan pe Pămînt a crescut în ultimii 17 ani cu 9%

Climatologii de la Universitatea Stanford din SUA au analizat concentrația de metan în atmosfera Pămîntului în ultimii șaptesprezece ani și au ajuns la concluzia că ponderea sa a crescut cu 9% în acest timp: aceasta este o valoare record.


Potrivit climatologilor, creșterea temperaturilor medii la nivel mondial este una dintre dovezile directe ale creșterii concentrației de gaze cu efect de seră, inclusiv CO2, metan și compuși ai azotului.


La sfîrșitul secolului al XIX-lea, concentrația de dioxid de carbon a fost de 285 părți per milion (ppm), în timp ce la mijlocul secolului trecut ea a ajuns la 315 părți per milion. Acum, această cifră este deja peste 400 ppm.Rezultatele muncii lor au arătat că echilibrul dintre formarea moleculelor noi de metan și împărțirea celor vechi a fost distrus la mijlocul anilor 2000. Drept urmare, concentrația și masa totală a gazului în atmosferă a început să crească rapid, majorîndu-se cu 50 de milioane de tone (9%), comparativ cu nivelul tipic de la începutul secolului XXI.


În opinia climatologilor, datele adunate ar trebui să împingă guvernele din toate țările lumii să monitorizeze mai activ emisiile de metan și să ia măsuri pentru a le minimiza.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load