COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Climatologii prezic o schimbare bruscă a vremii în Arctica

Climatologii prezic o schimbare bruscă a vremii în Arctica

Un grup de climatologi de la Universitatea McGill prognozează că, în următorii ani, clima s-ar putea schimba brusc în diferite regiuni din Arctica.


Oamenii de știință numesc principalele motive ale schimbării climatului arctic, degradarea permafrostului: acest lucru va duce la o creștere a intensității incendiilor de pădure, ceea ce va afecta și climatul din regiune.


Ca urmare a proceselor de schimbare climatică, stratul de permafrost, care se topește vara și îngheață iarna, crește anual. Topirea sa duce la dependența solului, alunecări de teren și eroziuni, inclusiv drumuri și alte comunicații.Permafrostul în toate regiunile nu doar se topește - temperatura medie a solului înghețat în ultimii zece ani a crescut cu 0,4 °C. Oamenii de știință cred că din cauza creșterii globale a temperaturii, aproximativ o treime din permafrostul din regiunile sudice din Siberia și Alaska va dispărea pînă la sfârșitul anului 2100. Ca urmare a acestui proces, o cantitate mare de materie organică se va topi, care va începe să putrezească și să elibereze metan și dioxid de carbon - aceste procese nu vor face decît să crească încălzirea globală.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load