TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cine este tînăra care a făcut prima fotografie a unei găuri negre?

Cine este tînăra care a făcut prima fotografie a unei găuri negre?

O tănără de nici 30 de ani stă în spatele unei fotografii care, în 24 de ore, a făcut milioane de vizualizări şi a fost pe prima pagină a ziarelor şi în debutul jurnalelor de ştiri.

Katie Bouman este persoana care a dezvoltat algoritmul prin care omenirea a avut acces la prima fotografie a unei găuri negre.

Absolventă a celebrei Universităţi MIT, ea a început să lucreze încă de acum trei ani la sistemul prin care cîteva supercalculatoare au procesat nu mai puţin de 5 milioane de gigabytes de informaţie pentru a oferi deja celebra fotografie.


Prima imagine realizată vreodată unei găuri negre a fost dată publicităţii ieri. Pentru realizarea acesteia au fost folosite zece telescoape, aflate de jur împrejurul Terrei. Împreună, au funcţionat ca un telescop virtual de dimensiunea Pămîntului.

Jurnalistul Alexandru Mironov a explicat la Digi24 importanța acestei fotografii.

„De acum știm precis că universul a avut un început de tip Big Bang și că se dilată în continuare. Ce e important e că pot colabora între ei oamenii de știință. Este un pas uriaș pentru știință.”, a spus el la Digi24.

„Aparatura care se construiește este din ce în ce mai performantă. Sunt radiotelescoape, se găsesc în mai multe locuri de pe pămînt. Radiotelescoapele ascultă șoaptele radio ale stelelor, care sînt înregistrate și traduse, puse într-o bază de date, procesate și cînd cînd sînt strînse laolaltă dau astfel de rezultate”, a spus Alexandru Mironov.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load