COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chiar și cel mai slab vînt face distanțarea socială inutilă

Chiar și cel mai slab vînt face distanțarea socială inutilă

Chiar și cel mai slab vînt face ca distanțarea socială să fie inutilă: el împrăștie picăturile de salivă în urma strănului și tusei la o distanță semnificativ mai mare de doi metri.

La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea din Nicosia, a căror lucrare este publicată în revista Physics of Fluids.


Coronavirusul de tip nou este transmis pe cale aeriană prin picături, adică prin strănut și tuse (în acest caz, picăturile de lichid cu virusul zboară la o distanță de pînă la 8 m), conversație, precum și prin transmiterii virusului de la mîini la față de pe suprafețele infectate.


Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), adoptată de majoritatea țărilor lumii, în timpul epidemiei de коронавируса de tip nou, în locuri aglomerate trebuie respectată distanța socială de 1,5-2 metri.Într-un nou studiu, oamenii de știință au hotărît să verifice cît de eficientă este distanțarea socială în cazul în care afară adie vîntul. Pentru aceasta ei au construit un model de calculator de răspîndire a picăturilor de salivă în aer după ce o persoană a strănutat sau a tușit.


Simularea a arătat că un vînt relativ slab cu o viteză de 4 km/h în 5 secunde împrăștie norul de particule de salivă la șase metri. Un astfel de nor treptat se așează la pămînt— de aceea pentru copii și oamenii scunzi, probabilitatea de a intra în el și a se infecta este mai mare.


În cazul unui vînt mai puternic, particulele de salivă se mișcă mai repede și depășesc distanța de șase metri în 1,5 secunde, menționează autorii studiului.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load