COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Castorii au devenit o amenințare serioasă pentru permafrost

Castorii au devenit o amenințare serioasă pentru permafrost

Datorită încălzirii globale, în ultimii ani în Arctica a crescut foarte mult populația de castori. Acum castorii provoacă o distrugere și mai rapidă a permafrostului.


Studiul este publicat în Environmental Research Letters, pe scurt despre el scrie TASS.


"Castorii au început să se răspîndească în Arctica în ultimele decenii, fapt ce se datorează atît încălzirii globale, cît și faptului că nu sînt vînați prea mult acum. Nu ne-am așteptat ca aceste rozătoare să profite atît de eficient de această posibilitate. De fapt, acum numărul lor crește exponențial", a spus unul dintre autorii lucrării, climatolog la Institutul Alfred Wegener (Germania), Ingmar Nitze.Analizând imaginile prin satelit ale împrejurimile orașului Kotzebue din vestul Alaska, obținute în ultimii 20 de ani, climatologii au observat că acolo au apărut mult mai multe lacuri și alte rezervoare de apă. Studiind noi bazine de apă, cercetătorii au descoperit că jumătate dintre ele au fost construite de castori. Se pare că aceste animale găsesc adînciturile vechilor lacuri care s-au uscat înainte de epoca glaciară și construiesc diguri în ele, motiv pentru care bazinele se umplu din nou cu apă.


Potrivit lui Nitze, ca urmare nu numai că au apărut 56 de lacuri noi, ci și s-a accelerat semnificativ topirea permafrostului, care se află sub fundul fostelor lacuri uscate. După cum presupun cercetătorii, astfel de procese au loc nu numai în Alaska, ci și în Canada și în regiunile Eurasiatice cu permafrost. Toate acestea, potrivit oamenilor de știință, pot accelera foarte mult topirea gheți veșnice.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load