COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Care este numărul de specii aflat în pragul dispariției

Care este numărul de specii aflat în pragul dispariției

Impactul oamenilor asupra zonelor de pe Pămînt cu cea mai bogată faună a împins sute de specii de animale sălbatice în pragul dispariției


Despădurirea și braconajul au dus peste 500 de specii de mamifere, păsări, reptile și amfibieni într-un punct în care existența lor atîrnă de un fir de ață, au descoperit cercetătorii.


Aceasta este încă o dovadă că Pîmîntul trece prin al șaselea fenomen de extincție în masă din istorie, iar speciile dispar de 100 de ori mai repede decît ar dispărea în mod natural, susțin oamenii de știință.


Spre deosebire de alte extincții în masă, cauzate de erupții vulcanice sau prăbușirea unor asteroizi, acest fenomen este cauzat integral de om.
Profesorul Gerardo Ceballos de la Universitatea Națională din Mexic spune că întregi ecosisteme regionale ar putea intra în colaps.„Am intrat în cea de-a șasea extincție în masă”, a declarat Ceballos pentru BBC. „Pe baza cercetărilor noastre și pe informațiile pe care le avem, criza este atît de gravă, încît ceea ce vom face în următorii 10-50 de ani va defini viitorul umanități”, a adăugat acesta.


Profesorul Ceballos a lucrat la studiu cu alți doi cercetători vestiți, profesorul Paul Erhlich de la Stanford și doctorul Peter Raver de la Grădina Botanică Missouri din St. Louis. Pe baza datelor deținute, cei trei au ajuns la concluzia că există în prezent cel puțin 515 specii aflate în pragul dispariției, cu mai puțin de 1.000 de exemplare în viață.


Animalele se regăsesc pe fiecare continent, în afară de Antarctica, în locuri unde prezența oamenilor a avut un impact ridicat. Printre specii se află Tamarinul-leu auriu, lupul etiopian, Rinocerul de Java, Vulturul imperial spaniol, Papagalul cu urechile galbene, Gharialul (Gavial) și broască veninoasă verde.


Oamenii de știință consideră dispariția speciilor ca un posibil pericol pentru civilizație, alături de schimbările climatice și poluare. Totodată, acești susțin că au obligația morală să atragă atenția asupra dispariției biodiversității, problemă ignorată de majoritatea oamenilor.
Studiul a fost publicat în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load