COVID-19 în MOLDOVA

Cantitatea de ozon periculos a crescut în ultimii 20 de ani în emisfera de Nord

Cantitatea de ozon periculos a crescut în ultimii 20 de ani în emisfera de Nord

În primul studiu din istorie, cu folosirea datelor privind ozonul, colectate de avioanele comerciale, cercetătorii de la Institutul comun de cercetare în domeniul mediului (CIRES) al Universității din Colorado au descoperit că nivelurile de poluare în partea inferioară a atmosferei Pămîntului au crescut în emisfera nordică în ultimii 20 de ani.


Ozonul troposferic este ozonul dintre suprafața Pămîntului și 12-15 km deasupra Pîmîntului - este un gaz cu efect de seră și un poluant al aerului care, în cantități mari, poate dăuna plămînilor și poate afecta negativ plantele.


O echipă de oameni de știință a descoperit o creștere generală a nivelului de Ozon deasupra emisferei nordice.Oamenii de știință au documentat cea mai mare creștere a conținutului de ozon la tropice, observînd că ozonul exportat din tropice poate duce la o creștere a conținutului de ozon în comparație cu alte zone din emisfera nordică.


De asemenea, cercetătorii au descoperit o creștere izbitoare a ozonului în regiunile în care cîndva nivelul său a fost cel mai scăzut: Malaezia/Indonezia, Asia de Sud-Est și India, de exemplu. În aceste regiuni au existat niveluri foarte scăzute de ozon între 1994 și 2004 și niveluri foarte ridicate între 2011 și 2016.


Cercetătorii au apelat la datele aeronavelor din programul "Avioane de acțiune din Europa" pentru programul Global observation system (IAGOS). Începînd cu anul 1994, IAGOS măsoară ozonul din întreaga lume cu același aparat, oferind oamenilor de știință măsurători consecvente în timp și spațiu de la suprafața Pămîntului pînă la straturile superioare ale troposferei.


Cercetătorii au folosit aceste măsurători pentru a calcula modificările ozonului troposferic de la mijlocul anilor 1990 pînă în 2016 în 11 regiuni din emisfera Nordică. Ei au descoperit o creștere generală a conținutului de ozon în toate regiunile în care au fost efectuate observații. Valorile medii ale ozonului au crescut cu 5% pe deceniu.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load