COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Biologii au măsurat pentru prima dată pulsul unei balene albastre

Biologii au măsurat pentru prima dată pulsul unei balene albastre


Prin fixarea unui electrocardiograf de corpul unei balene albastre, oamenii de știință au măsurat pentru prima dată ritmul cardiac al celei mai mari creaturi din lume.


Balena albastră poate crește pînă la 30 de metri lungime și cîntărește aproximativ 200 de tone.


Cea mai dificilă etapă a lucrării s-a dovedit a fi căutarea unei balene albastre, deoarece aceste mamifere se deplasează prin zone întinse în largul oceanului. Drept urmare, toate datele au fost obținute în nouă ore de la un mascul adult de aproximativ 22 de metri lungime, observat în Golful Monterey în largul coastei Californiei.Biologii marini de la Universitatea Stanford au descoperit că balena își poate scădea ritmul cardiac pînă la doar două bătăi pe minut atunci cînd se scufundă în adîncime. Frecvența cardiacă maximă a balenei, care a fost înregistrată de dispozitive la suprafața oceanului, a fost de 37 de bătăi pe minut.


Potrivit cercetătorilor, noile măsurători ale indicatorilor fiziologici și vitali ai balenei albastre contribuie la înțelegerea faptului cum funcționează organismul animalului la limita greutății corporale. Se presupune că cu cît animalul este mai mare, cu atît frecvența cardiacă este mai mică, ceea ce reduce la minimum volumul de muncă a inimii în timpul distribuirii sîngelui în întregul organism.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load