COVID-19 în MOLDOVA

Au fost obținute cele mai detaliate imagini cu suprafața Soarelui

Au fost obținute cele mai detaliate imagini cu suprafața Soarelui

Oamenii de știință germani, cu cel mai mare telescop solar modernizat din Europa, GREGOR, au obținut cele mai detaliate din istoria observațiilor imagini de pe Pămînt cu suprafața Soarelui și au identificat cele mai mici caracteristici ale structurii cîmpurilor sale magnetice.


Procesele care au loc pe Soare au un impact enorm asupra planetei noastre, asupra vieții și asupra funcționării infrastructurii tehnologice. Riscurile speciale au legătură cu exploziile puternice ale activității solare - erupții solare, adică emisiile de radiații ionizante cauzate de generarea de cîmpuri magnetice puternice. Aceste cîmpuri se manifestă în fotosfera stelei ca pete solare.

Pentru a minimiza influența evenimentelor extreme de pe Soare asupra omului, a funcționării aparatelor terestre și a sateliților pe orbită, oamenii de știință trebuie să prognozeze cît mai exact locul apariției și puterea lor. Pentru aceasta e nevoie de mijloace de observare detaliată a suprafeței Soarelui și a cîmpurilor sale magnetice.


Oamenii de știință germani care lucrează cu cel mai mare telescop solar din Europa GREGOR, situat pe insula Tenerife din Oceanul Atlantic, au finalizat modernizarea acestuia în acest an. Acum, acest telescop permite distingerea pe suprafața Soarelui a detaliilor de pînă la 50 de kilometri la diametrul stelei de 1,4 milioane de kilometri.

Acum, după ridicarea regimului de izolare, Spania a deschis granițele, oamenii de știință germani s-au întors la Observatorul din Tenerife și au făcut primele imagini cu ajutorul telescopului modernizat. Acestea sunt cele mai detaliate imagini ale Soarelui făcute vreodată cu un telescop european.

Potrivit cercetătorilor, noua optică a telescopului GREGOR le va permite să studieze în detaliu cîmpurile magnetice, convecția, turbulența, erupțiile solare și petele.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load