Au fost găsite dovezi privind existența vieții pe Pămînt cu 3,5 miliarde de ani în urmă

Au fost găsite dovezi privind existența vieții pe Pămînt cu 3,5 miliarde de ani în urmă

Geologii de la Universitatea din New South Wales au efectuat o analiză chimică a pietrificărilor găsite în anii '80 în deșertul australian.

Fosilele au o vechime de peste 3,5 miliarde de ani, iar oamenii de știință au presupus că acestea au urme organice, dar tehnic nu au putut demonstra acest lucru. 
Oamenii de știință au cercetat fosilele din Australia: microscopie electronică de scanare și microscopie electronică cu transmisie de scanare; spectroscopia cu raze X cu dispersie energetică și spectroscopie Raman etc.


Geologii menționează că au fost nevoiți să folosească atîtea metode pentru a stabili cu siguranță prezența elementelor organice în pietrificări. Mai mult, dacă o metodă arăta prezența materiei organice, iar celelalte - nu, concluzia finală nu ar indica viața în stromatolite.


Analiza echipei a arătat că stromatolitele sînt compuse în principal dintr-un mineral numit pirit, pătruns de porii nanoscopici. Acest pirit conține includeri de materii organice care conțin azot, precum și fire de materie organică, care sînt foarte asemănătoare cu rămășițe de biofilme formate din coloniile microbiene.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load