Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Astronomii au urmărit în premieră o erupție stelară gigantică

5 iun. 2019,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2715 0

Un grup de cercetători a identificat pentru prima oară și a caracterizat în detalii o erupție puternică în atmosfera unei stele active.


Erupția stelei HR 9024 a fost marcată de o explozie intensă de raze X urmată de o ejectare a unui balon cu plasmă gigant. Potrivit oamenilor de știință, pentru prima dată o astfel de ejectare mare a masei coronale a fost văzută pe o stea diferită de Soarele nostru. Pentru acest studiu, s-au folosit datele colectate de la Observatorul Chandra X-ray de la NASA. Rezultatele confirmă faptul că emisiile sînt produse în stele magnetice active și sînt legate de fizica stelară și, de asemenea, oferă posibilitatea de a studia în mod sistematic astfel de erupții în alte stele decît Soarele.


Metodologia de cercetare utilizată de astronomi se bazează pe monitorizarea vitezei plasmei în timpul unei erupţii stelare. Prin analogie cu mediul solar, este de așteptat ca, în timpul erupţiei, plasma cuprinsă într-o buclă coronară să se deplaseze mai întîi în sus și apoi în jos, ajungînd la straturile inferioare ale coroanei stelare. Echipa a analizat erupţia, care a avut loc pe steaua activă HR 9024, situată la o distanță de aproximativ 450 de ani-lumină de la Pămînt. Un spectrometru aflat la bordul stației Chandra permite măsurarea mișcărilor plasmelor coronare la viteze de doar cîteva zeci de mii de kilometri pe oră. Rezultatele observării au arătat că, în timpul unei erupţii, o masă coronală foarte fierbinte se ridică mai întîi și apoi cade cu o viteză de pînă la 500 mii kilometri pe oră. Potrivit astronomilor, aceste observații sînt în concordanță cu ceea ce ar putea fi așteptat de la o explozie stelară obişnuită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?