COVID-19 în MOLDOVA

ADN-ul a arătat că războinicul din mormîntul scitic din Siberia era femeie

ADN-ul a arătat că războinicul din mormîntul scitic din Siberia era femeie

Un studiu genetic al rămășițelor din mormântul scitic de la Sarîg-Bulun, a arătat că în el nu era îngropat un tînăr așa cum era de așteptat, ci de o fată "amazoniană".


În 1988, arheologii ИИМК РАН au descoperit un mormânt scitic unic datînd din secolul al VII-lea î. HR. În el se afla trupul mumificat al unui adolescent de 12-14 ani îngropat cu un set complet de arme: ciocan, un arc și o holbă cu săgeți. Datorită unui mediu special, izolat de influențele externe, corpul, armele și îmbrăcămintea războinicului s-au păstrat bine.


În cursul studiilor genetice efectuate de laboratorul de genetică istorică МФТИ în acest an, s-a constatat că corpul aparține un ei fetei.Pentru analiza genetică, în laborator au fost aduși trei dinți și o parte a pielii. Probele au fost măcinate în făină osoasă din care a fost identificat ADN-ul. Pentru a determina sexul, a fost efectuată o evaluare cantitativă și calitativă a ADN-ului, precum și o analiză a genei amelogeninei prin metoda PCR. "După o analiză complexă pe care am realizat-o în mai multe moduri, foarte detaliat și atent, am reușit să demonstrăm că avem de-a face cu rămășițele unei tinere fete care aparent a crescut și a fost crescută ca un tînăr războinic", a concluzionat Mustafin.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load