COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost lansată cu succes prima misiune spațială arabă spre Marte din Japonia (VIDEO)

A fost lansată cu succes prima misiune spațială arabă spre Marte din Japonia (VIDEO)

Emiratele Arabe Unite au devenit luni prima țară arabă care s-a alăturat eforturilor internaționale de explorare a planetei Marte: au trimis către Planeta Roșie o sondă, botezată „al-Amal” sau „Hope” (Speranța), pe care au lansat-o din Japonia, misiunea spațială pînă la atingerea destinației urmînd să dureze șapte luni.

Sonda al-Amal (Hope), prima misiune spaţială arabă spre planeta Marte, a decolat luni de la centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după ce lansarea sa, prevăzută la 14 iulie, a fost amînată deja de două ori săptămîna trecută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, relatează Agerpres.

Lansarea a putut fi urmărită în direct pe internet. Experții arabi din centrul spațial au urmărit lansarea purtînd toți măști de protecție.


Lansată la ora locală 06:58 (ora 00:58, ora Romîniei), sonda spaţială fără pilot la bord ar urma să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte în februarie 2021, marcînd astfel cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite.

Emiratele Arabe Unite (EAU) fac eforturi să îşi dezvolte capacităţile ştiinţifice şi tehnologice şi să-și scadă astfel dependenţa de petrol.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere. EAU și-au anunţat intenţia realizării acestui proiect în 2014 şi au lansat un program spaţial naţional în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu.

Hazza al-Mansouri a devenit primul astronaut al Emiratelor Arabe care a fost trimis în spaţiu, el ajungînd în septembrie 2019 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Populaţia țării, de 9,4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sînt muncitorii străini, este lipsită de instruire ştiinţifică şi industrială în domeniul spaţial.

Planurile Emiratelor sînt însă ambiţioase şi vizează realizarea unei aşezări pe Marte pînă în 2117.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load