COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost găsit un craniu de 1600 de ani, cu urme de operație chirurgicală cerebrală complicată

A fost găsit un craniu de 1600 de ani, cu urme de operație chirurgicală cerebrală complicată

Un nou studiu, dovedește că în urmă cu 1600 de ani, medicii au efectuat operații cerebrale complexe în Imperiul Roman de Răsărit.


Rămășițele a patru femei și șase bărbați au fost descoperite pe insula Thassos din Grecia. Specialiștii de la Universitatea Adelphi (SUA) presupun că decedații aveau un statut social înalt. Cel mai probabil, ei erau călăreți arcași romani și au trăit în perioada cuprinsă între secolele IV-VII. Analiza rămășițelor a ajutat la identificarea unor leziuni severe suferite în timpul vieții și chiar la identificarea unei operații chirurgicale cerebrale complexe.


Traumele foarte grave au fost vindecate de un chirurg cu experiență, care ar putea fi medic militar. În ceea ce privește operația pe creier, potrivit oamenilor de știință, aceasta este cea mai complexă operație care a fost studiată de-a lungul a 40 de ani de lucru cu materiale antropologicePare incredibil faptul că astfel de operații au fost efectuate înainte de apariția antibioticelor. S-a constatat că cauza probabilă a intervenției chirurgicale a fost o infecție. Din păcate, bărbatul a murit la scurt timp după sau în timpul operației.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load