COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost confirmată capacitatea cîinilor de a se orienta după cîmpul magnetic al Pămîntului

A fost confirmată capacitatea cîinilor de a se orienta după cîmpul magnetic al Pămîntului

Oamenii de știință de la Universitatea Agrară Cehă au dovedit experimental capacitatea cîinilor de a se orienta după cîmpul magnetic al Pămîntului, transmite ”Моя планета”.


Ei au remarcat că fenomenul este cunoscut în istorie în mare parte datorită cîinilor poștași care au lucrat în timpul Primului Război Mondial.


În experimentul lor, cercetătorii au studiat tactica de deplasare a 27 de cîini din 10 rase de vînătoare. Ei au fost echipați cu zgărzi cu GPS și camere care au fixat traseele în timpul experimentelor. În total, au fost efectuate 622 de teste în 62 de locații diferite din Cehia.În timpul plimbărilor ziua, cîinii mergeau cu stăpînii prin păduri. Acolo, animalele de companie erau atrași de pradă, mergeau după mirosul ei și se pomeneau la aproximativ 400 de metri de stăpîni. În 399 de cazuri, câinii s-au întors la stăpînii lor folosind tactica ”urmărire” - adică după marcajele pe care le-au memorat pe traseu. Ceilalți 223 de cîini au folosit tactica "explorare".


Oamenii de știință s-au oprit mai detaliat la "explorare". În 170 de cazuri, animalele de companie s-au deplasat mai întîi 20 m spre nord, fără a se orienta pe markerii din jur, iar apoi au mers la gazdele lor, amintindu-și și reproducînd traseul făcut anterior. De asemenea, unii cîini au optimizat drumul înapoi — de exemplu, au tăiat colțurile.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load