X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Șoferii din Moldova, pedepsiți pentru comportament agresiv în trafic

12 apr. 2019,, 12:52   Sport
3200 0

Timp de trei luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legale cu privire la comportamentul agresiv în traficul rutier, au fost sancționați cinci șoferi, patru dintre care anul curent.

Participanții la trafic sînt îndemnați să denunțe aceste cazuri, întrucît comportamentele agresive pot genera chiar și accidente cu consecințe fatale.

Comportamentul agresiv în trafic se recunoaște prin manevrele care creează neîntemeiat obstacole circulației și prejudiciază drepturile altor participanți la trafic. Este vorba despre deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulație pe alta în scopul ocolirii vehiculelor, frînarea bruscă sau claxonarea abuzivă, amenințările sau gesturile obscene în trafic, precum și agresarea conducătorului prin apropierea excesivă din spate sau lateral, în mod repetat sau continuu. Încălcare este considerată și folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase pentru determina conducătorul vehiculului care circulă regulamentar în față să elibereze în mod nejustificat banda de circulație.

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a declarat pentru IPN că, de regulă, cazurile de agresivitate în trafic sînt semnalate de persoane terțe sau sînt fixate de agenții de patrulare, însă mai rar sînt denunțate de către părțile implicate în conflict. În opinia sa, este important ca aceste fapte să fie denunțate pentru a descuraja făptașii. În cazul în care participantul la trafic se confruntă cu agresivitate, acesta urmează să se adreseze la poliție, iar pentru a dovedi relele intenții ale șoferului agresiv, sînt necesare și probe, cum ar fi imagini de pe camera de bord sau filmări cu telefonul, în măsura posibilităților. Este important ca denunțătorul să rețină modelul automobilului, numărul plăcuței de înmatriculare etc. După ce se depune o cerere la poliție și dovezile, agresorul este identificat, audiat și se stabilesc toate circumstanțele.

Șeful Inspectoratului spune că, în caz de situații de agresivitate, nici martorii nu trebuie să rămînă indiferenți. Activismul civic are un rol important. „Cut cît mai mult poliția va interveni în astfel de situații, cu atît mai mult persoanele cu un astfel de comportament vor fi descurajate să procedeze astfel”, spune Marin Maxian. Pe lîngă sancțiunile aplicate, este important și aspectul de conștientizare, educație.

Completările în legislație privind comportamentul agresiv au fost votate în lectură finală la începutul lunii martie 2017, însă au intrat în vigoare după ajustarea tuturor actelor normative, în decembrie 2018. Potrivit prevederilor, comportamentul agresiv se sancționează cu amendă de pînă la trei mii de lei, șase puncte de penalizare sau chiar 30 de zile arest contravențional. Iar în funcție de gravitatea consecințelor, răspunderea poate fi și penală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?