X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinie: În Moldova trebuie să fie perpetuată memoria luptătorului legendar Ivan Zaikin

23 feb. 2019,, 11:15   Sport
4146 0

În Moldova trebuie să fie perpetuată memoria legendarului luptător și aviator, Ivan Mihailovici Zaikin, care s-a născut în Rusia, dar a petrecut ultimii douăzeci de ani ai vieţii la Chișinău și prin eforturile sale luptele au devenit în Moldova un sport în masă, iar pentru cei mai buni reprezentanţi ai său a fost deschisă calea în sportul mare.

Astfel, ar putea fi reluată organizarea turneului de lupte în memoria lui Zaikin, la cimitir ar putea fi montată o săgeată-vector care duce la monumentul lui și fondat muzeul dedicat lui Zaikin, la Chișinău, sau cel puțin instala un bust al luptătorului legendar în curtea casei unde a trăit.

Despre aceasta a indicat în comentariu său pentru Noi.md Vladlen Lîiurov, lucrător emerit al culturii fizice și sportului din RSSM, antrenor emerit al RSSM, veteran al sportului moldovenesc, care a menţionat că, în opinia sa, amintirea despre această persoană trebuie păstrată în toate modurile posibile.

Vladlen Lîiurov a reamintit că în perioada de pînă în anul 1985, și, poate, ceva timp mai tîrziu, la Chișinău, se organiza turneul unional în memoria lui Zaikin. Era un eveniment sportiv atît de popular încît era supranumit mini-campionatul URSS. La turneu veneau aproximativ 300 de luptători din întreaga Uniune și chiar din alte țări. Acum, în loc de el, Moldova găzduiește turneul național dedicat memoriei lui Andrei Doga, vestitul nostru luptător sambo și arbitru internațional.

„Andrei Doga este o figură importantă pentru republică, el merită ca numele său să fie imortalizat și este bine că există un astfel de turneu. Dar, totuși, acest lucru nu exclude posibilitatea de a organiza un turneu în memoria lui Zaikin. Prin urmare, noi, un grup de activiști, împreună cu reprezentanți ai Federației de Lupte, intenționăm să adresăm Comitetului Olimpic Național o petiție pentru restabilirea acestui turneu. Cred că ar putea fi implicată aici şi Rusia, şi alte ţări pentru a face din acest turneu un eveniment sportiv internațional de prestigiu", a declarat Vladlen Lîiurov.


El a menționat că el, asemenea mai multor amatori ai sportului, nu este indiferent dacă memoria despre acest luptător legendar va rămîne pe meleagurile noastre.

„L-am văzut pe cînd eram copil – în ultimii ani ai vieții sale, noi cu băieții alergam la casa din strada Carierei să ne uităm la acest om mare. El trezea un sentiment de mare respect. Devenind matur, am aflat că el a fost un campion mondial și că a absolvit școala aeronautică din Paris (și aceasta era o activitate de elită la acel moment!), iar printre prietenii săi era scriitorul Maxim Gorki, celebru pilot și ciclist profesionist Serghei Utocikin și alte personalităţi. Erau chiar legende despre el", a declarat lucrătorul emerit al culturii fizice și sportului, antrenorul emerit al RSSM.

Potrivit lui, Ivan Zaikin a lăsat în urmă sa o moștenire demnă. Printre elevii săi a fost luptătorul remarcabil Stanovsky, un om frumos şi cu o ţinută fizică armonioasă, care era model de urmare pentru toți băieții din Chișinău.

Aparent, nu a mai rămas nimeni din rudele lui Zaikin: cel puțin, nimeni nu îngrijeşte de mormîntul său, situat la Cimitirul Armenesc între cartierele 17 şi 18 şi ajuns în delăsare: gardul nu era vopsit, monumentul stă strîmb .

De aceea, în urmă cu doi ani, Vladlen Lîiurov, împreună cu Victor Peikov, la acel moment șeful Uniunii federațiilor de lupte din Moldova, au amenajat locul de înmormîntare, au invitat ingineri, au estimat suma și costul lucrărilor și, într-un timp foarte scurt, au făcut ordinea necesară.

„Vin deseori aici şi văd de multe ori flori, pe care le aduc nu doar rude sau persoane care l-au cunoscut personal. Vin luptători, sportivii, care aduc, astfel, un tribut memoriei sale cu ocazia unor date memorabile. Adică, oamenii îl ţin minte. Totuşi este posibil şi este necesar să se ia măsuri astfel încît această memorie să nu fie ștearsă și calea spre Zaikin să devină mai largă. De exemplu, cel puțin, să fie instalată, la cimitir, o săgeată-vector care să indice calea spre monumentul său", a subliniat veteranul sportului moldovenesc.

Potrivit lui, în Chișinău nu există nici o casă-muzeu a lui Zaikin, şi ea ar merita să fie instituită, deoarece ar putea deveni un obiect turistic vizitat. Pe vremuri, în casa în care trăia familia celebrului luptător, existau portrete ale lui Zaikin în stil daguerreotip, care acum sînt de mare valoare.

„Unde pot fi ele acum, nu știu. Dar vă povestesc aceste lucruri deoarece cred că o casă-muzeu ar putea fi o destinație turistică foarte vizitată. Dacă e imposibil să o creăm, cel puțin un bust al lui marelui luptător ar fi bine să fie instalat în curtea casei”, a spus Vladlen Lîiurov.

Pentru Noi.md, Victor Peicov, ex-președintele CNO, fostul președinte al Uniunii Federațiilor de luptă din RM, a relatat că, împreună cu adjunctul său din acele timpuri, Valeriu Zabolotnîi, a contribuit la aceea ca monumentul și teritoriul adiacent să fie îngrijite. A fost pusă și problema ridicării unui monument celebrului luptător.

„În casa unde a locuit Zaikin cu familia sa nu a fost și nu este un muzeu. Am vrut să răscumpărăm casa de la actualii proprietari, pentru a înființa muzeul, dar nu am avut suficienți bani. De aceea am intenționat să instalăm, barem, un monument în curtea ei. Nu cunoaștem ce s-a întîmplat cu lucrurile rămase după ce membrii familiei au decedat”, spune Peicov

Potrivit lui Valerii Zabolotnîi, vice-președinte al Fondului internațional de susținere a veteranilor și invalizilor IFAVIS, aportul lui Zaikin în dezvoltarea sportului și educarea tinerilor este inestimabil. ”În acele timpuri grele, în care a locuit la Chișinău, el a găsit forțe și entuziasm să se ocupe cu băiețeii lăsați în voia sorții. Cine știe cum ar fi fost soarta lor, dacă nu l-ar fi avut pe ”unchiul Vanea”...

Anume cu efortul vestitului luptător acest gen de sport s-a dezvoltat în Moldova, iar pentru cei mai buni reprezentanți ai acestui gen era larg deschisă calea spre sportul mare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?