Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Interviu cu Serghei Barcari

2 oct. 2019,, 14:35   Sport
1317 0

În ajunul meciurilor de acasă, din cadrul preliminariilor Euro 2020, cu Turcia, Albania și Islanda, Federația Moldovenească de Fotbal a lansat o campanie de susținere a Naționalei Moldovenești de Fotbal - “Susține Echipa Țării!”.

Am discutat într-un interviu cu Șeful Departamentului Marketing al FMF, Serghei Barcari, despre această campanie, despre planurile FMF și cum vede el dezvoltarea fotbalului în Moldova, ca sport care ar putea uni o țară întreagă în jurul unei idei.

1. Care este responsabilitatea Șefului Departamentului Marketing în cadrul FMF și ce echipă ai în spate?

Federația Moldovenească de Fotbal acoperă tot ce înseamnă fotbal în Moldova. De la Selecționatele de fotbal, până la diviziile naționale, futsal, proiecte de dezvoltare, infrastructură, competiții, turnee, tot.


Respectiv, departamentul marketing, care apropo este foarte mic pentru așa un volum enorm de responsabilități, acoperă aceste activități și le gestionează, încercând să ajungă la public, să “vândă” ideea, că fotbalul poate uni o țară întreagă în jurul unei idei. La modul practic, începând cu munca mare și grea pe care o facem pentru dezvoltarea imaginii FMF și a fotbalului în Republica Moldova, mai avem și multe responsabilități tehnice: organizarea procesului de vânzare a abonamentelor și biletelor la meciurile selecționatelor Moldovei, prin intermediul site-ului specializat, Fan Shop-ului și caselor stadionului; promovarea produselor FMF și vânzarea lor prin intermediul Fan Shop-ului; promovarea imaginii FMF prin diferite campanii, concursuri, festivaluri de fotbal și tot ce stă în spatele acestor campanii; gestionarea tuturor resurselor informaționale ale Federației, etc.

Încercăm să fim în pas cu lumea din jurul nostru, care se schimbă foarte rapid, să ținem piept altor Federații de fotbal din lume, nu doar pe teren și în tribune, dar și în munca de zi cu zi. Desigur acest lucru e foarte greu, pentru că unele țări au o tradiție de zeci de ani și bugete enorme. Noi, în comparație cu alții, suntem la început. Dar asta nu ne face pesimiști, din contra, de fiecare dată ne motivează și mai tare să ne facem lucrul cât mai bine. Vreau să vă zic că astăzi, FMF, în comparație cu vreo câțiva ani în urmă, arată mult mai modernă, mai pregătită, mai în rând cu lumea. Deseori, când discut cu colegii din alte țări, ei rămân mirați că noi, cu resurse limitate și oameni puțini, reușim să facem multe lucruri frumoase.

2. Povestește-ne ce înseamnă Federația Moldovenească de Fotbal, de unde totul a început și unde vrea să ajungă FMF?

Am să încerc să explic foarte simplu și pe înțelesul tuturor, asta, de fapt, și facem de câțiva ani: încercăm dincolo de toate regulile stricte și limbajul tehnic, să explicăm ce înseamnă FMF, cu ce se ocupă și unde vrem să ajungem.

FMF a fost fondată pe 14 aprilie 1990, având rolul unui motor care trebuie să miște înainte un sport, cu tot ce are în spate: infrastructură, oameni, competiții, școli, planuri de dezvoltare, etc.

FMF are un rol extrem de important și chiar greu, aș spune, în condițiile pe care le avem în Moldova. Este instituția care are dreptul exclusiv și responsabilitatea să organizeze și să asigure buna desfășurare a Campionatului Republicii Moldova în trei divizii - Națională, A și B. De asemenea, FMF este responsabilă de organizarea și buna desfășurare a toate meciurile Selecționatelor Moldovei.

Are în responsabilitate Cupa Moldovei Orange, campionatul de fotbal feminin, juniori și copii, la mai multe categorii de vârstă.

Astăzi, în Republica Moldova, sunt înregistrați 52.796 de jucători și 6.517 jucătoare, 834 antrenori și 25 de antrenoare, 670 de arbitri bărbați și 45 de arbitri femei și 2861 de echipe.

Pe parcursul anilor, FMF a realizat mai multe proiecte de infrastructură. Au fost date în exploatare: sediul FMF de la Chişinău (28 mai 1998), Centrul de Pregătire al Selecţionatelor Moldovei de la Vadul-lui-Vodă (21 august 2002), Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu (15 noiembrie 2014) și mai mult de 450 de terenuri şi mini terenuri de fotbal, în cadrul Programului FMF „Toţi Împreună”.

Este foarte important să avem o infrastructură, care să ne permită să implementăm tot ce ne dorim și să creștem.

Centrul de Pregătire al Selecţionatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă găzduiește an de an tot mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, cursuri, seminare şi şedinţe FIFA, UEFA şi FMF, numeroase festivaluri şi meciuri de fotbal. Toate acestea, pe lângă menirea de bază: asigurarea în condiţii foarte bune a pregătirii sistematice a tuturor echipelor naţionale de diferite vârste.

Alt exemplu este Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF”, din comuna Ciorescu, unde se desfășoară multe acţiuni fotbalistice şi sportive. Aici s-au jucat mai multe meciuri internaţionale şi naţionale la futsal. Din start, am spus că am construit o sală polivalentă, multifuncţională, nu doar pentru fotbal în sală, iar în momentul în care colegii noştri de la alte federaţii sportive se adresează, noi le oferim cu mare drag această infrastructură sportivă pentru utilizare.

După ce am făcut o mică retrospectivă, aș vrea să vorbesc mai mult despre proiectele de dezvoltare.

De exemplu, proiectul „NOI” reprezintă o strategie de dezvoltare a fotbalului de juniori de elită din țara noastră. Acest proiect formulează o filosofie naţională de dezvoltare a fotbalului, dar şi un concept de joc al selecţionatelor naţionale.

Tot mai activ, funcţionează Oficiile de Dezvoltare ale FMF. Aici sunt desfăşurate multe acţiuni pentru dezvoltarea tehnică în regiuni a fotbalului pentru copii, juniori și a fotbalului feminin, pregătirea antrenorilor, arbitrilor, conducătorilor şi personalului administrativ al cluburilor. Inaugurarea şi activitatea acestor oficii în ţara noastră face parte din Planul strategic de dezvoltare a fotbalului în Republica Moldova pentru anii 2014-2020 şi este un ajutor real pentru dezvoltarea fotbalului în toate regiunile ţării.

Cu contribuţia nemijlocită a FMF, au fost organizate mai multe turnee de fotbal – turneele naționale „Guguță”, „Viitorul”, „Mărțişor” și „Speranța”, Cupa Guvernului, Cupa Sergiu Rădăuţanu, Cupa Moldovei pentru amatori, turneul selecționatelor regionale, Liga Veteranilor, Liga Studențească, festivalul „Împreună suntem o echipă!” şi încă multe altele. În colaborare cu Proiectul „Open Fun Football Schools” acordăm o mare atenţie dezvoltării fotbalului pentru publicul larg.

Se muncește, avem foarte multe lucruri de făcut, de dezvoltat, de învățat. E ca la școală - în fiecare an trecem într-o clasă nouă, cu rezultate, cu realizări, sigur și cu eșecuri. Acest proces durează, dar vreau să vă spun că fundamentul pe care se construiește astăzi fotbalul din Moldova este deja mai solid. Ne trebuie multă răbdare, trebuie să fim deschiși să învățăm de la alții și desigur avem nevoie de mult suport din partea celor care iubesc fotbalul.

3. Povestește-ne despre campania “Susține Echipa Țării!”, de ce anume Echipa Țării și de ce anume acum?

Noi, Federația Moldovenească de Fotbal, credem într-o idee națională exprimată prin fotbal - credem în Echipa Țării, care poate să unească cetățenii în jurul unui sport. Pe teren și în tribune.

De ce Echipa Țării? Pentru că Selecționatele Naționale de bărbați, femei, juniori nu sunt reprezentate doar de jucători, antrenori și staff-ul tehnic - ele reprezintă susținerea și unitatea a zeci de mii de oameni, care, într-o voce, își exprimă suportul și muncesc pentru rezultate pe teren, din tribune, din fața televizorului, de acasă sau din afara țării.

În ani, de-a lungul istoriei țării, s-au întâmplat multe lucruri care ne-au dezbinat și ținut departe unul de altul și de ideile care pot să ne adune împreună. Idei, care să ne unească și să ne demonstreze, că de fapt nu contează dacă suntem tineri sau bătrâni, nu contează limba în care vorbim, suntem de la sat sau oraș, ce profesie avem, suntem cu studii sau fără…

Am pornit această campanie pentru mulți ani înainte, pentru că fotbalul se educă și se crește. Nimic nu apare peste noapte, totul este rezultatul unei munci enorme. Totul începe de la părinții care își dau copiii la fotbal, mai departe urmează ani de antrenament și muncă, ca să ajungi să joci la un nivel bun, să ai rezultate, să crești ca și fotbalist. În funcție de rezultate, fotbaliștii ajung în echipe locale, internaționale, în echipa națională. În tot acest parcurs, la fel de important ca antrenamentele este și suportul, pentru că fotbalul nu înseamnă mereu doar victorii, sunt și eșecuri și perioade grele. În fotbal e fix ca în familie - împreună și la bine și la greu.

Am lansat această campanie pentru că se schimbă generațiile, jucătorii, antrenorii, dar noi trebuie să avem o Echipa a Țării, care rămâne indiferent de orice. Sub acest brand, jucătorii se prezintă pe teren, intonează imnul Republicii Moldova, așteptând cu emoții când arbitrul va da fluierul de start al meciului. Iar fanii, la rândul lor, îi susțin din tribune.

Asta ne dorim, de fapt, prin această campanie - să unim cât mai mulți oameni în jurul unei Echipe a Țării, în jurul fotbalului.

Doar 11 oameni nu pot reuși transformarea, nici în 100, dar dacă vom fi mii și zeci de mii în componența Echipei Țării, vom reuși să creștem și să devenim mai buni.

Și asta se va întâmpla, indiferent de greutăți și provocări.

4. Și la final, ce mesaj vreți să transmiteți publicului?

Am un mesaj foarte simplu, numiți-l chiar banal. Noi, anume noi toți împreună, avem o Echipă a Țării, care există și dă totul pe teren, atât timp, cât simte în spate susținerea oamenilor care oferă încrederea că nu există nimic imposibil.

Nu există pedeapsă mai dureroasă în fotbal decât tribunele închise sau goale. La fel ca și în orice sport, în fotbal, liniștea suporterilor nu dă energie și forțe.

Din acest motiv, te invităm să devii parte din Echipa Țării.

Vino la meciuri cu familia, colegii și prietenii tăi, ca să trăim împreună emoțiile frumoase pe care le oferă fotbalul!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?