X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cine a intrat în lista celor mai buni marcatori moldoveni?

18 sep. 2019,, 18:20   Sport
3039 1

În Moldova, a fost întocmită o listă cu cei mai buni marcatori din istorie, care au marcat peste 100 de goluri la meciurile oficiale de fotbal.

Lista celor mai buni marcatori moldoveni din istorie, precum Clubul lui Grigorii Fedotov din perioada Uniunii Sovietice, a fost pregătită de istoricul și statisticianul fotbalului moldovenesc, Vladimir Hurs, făcînd o muncă titanică, relatează Noi.md.

În „Clubul celor 100 de marcatori moldoveni” s-a propus includerea jucătorilor care au marcat în total 100 sau mai multe goluri: în meciurile din divizia națională a Campionatului Moldovei, precum și în meciurile tranzitorii pentru dreptul de a juca în această divizie; la meciurile Supercupei și la extragerea Cupei Moldovei, începînd de la etapa de participare la ea a echipelor diviziei naționale; în meciurile echipelor naționale și de tineret (olimpice) din Moldova, iar în perioada sovietică - pentru echipea națională și olimpică a URSS; în meciurile din toate turneele europene - Liga Campionilor, Leaga Europei, Cupa Cupei, Cupa UEFA și Cupa Intertoto; în meciurile din Cupa Campionilor din Comunitatea țărilor CSI și Baltice; la meciurile echipelor străine din campionatele țărilor străine și Cupa acestor țări; la meciurile din campionatele URSS și la tragerea la sorți a Cupei URSS, ca parte a echipelor moldovenești, precum și în meciurile de tranziție din 1988; la meciurile din campionatele URSS și la tragerea la sorți a Cupei URSS și a Cupei Federației de Fotbal a URSS în cadrul echipelor altor republici sovietice; în meciurile turneelor de fotbal Spartachiade ale popoarelor URSS.

În conformitate cu acest regulament, la începutul anului 2019, au fost identificați 22 de marcatori care, după criteriile propuse, au reușit să depășească limita de 100 de goluri marcate. Și deja în prima jumătate a acestui an, linia de 100 de goluri marcate a fost trecută de Igor Bugaeov, care a devenit cel de-al 23-lea membru al ”Clubului celor 100”.

Lista celor mai buni marcatori moldoveni din istorie care au marcat peste 100 de goluri în meciurile oficiale de fotbal este condusă de Serghei Rogaceov, care are în palmares 259 de goluri. Printre primii trei se numără Vladimir Kosse și Iurie Miterev cu 223, respectiv, 186 de goluri. Din primii zece mai fac parte și: Serghei Cleșcenco (180 de goluri), Nicolae Vasiliev (164), Vladislav Gavriliuc și Evghenii Piunovschi (139 fiecare), Alexandru Spiridon (128), Alexandru Popovici (126), Igor Nadein (125).


Lista completă a membrilor ”Clubului celor 100 de marcatori moldoveni”, care este un fel de exclusivitate, a fost publicată pe blogul său de renumitul jurnalist sportiv, Andrei Prodan.

De asemenea, el a propus ca acest club simbolic al celor mai buni golgheteri moldoveni să fie numit în numele lui Petea Vîlcov, fotbalist legendar, deoarece el a fost primul dintre jucătorii basarabeni/moldoveni care a depășit hotarul de 100 de goluri în meciurile oficiale (99 de goluri în divizia superioară a campionatului României (1932-1941), 12 goluri (aceste date nu sînt complete) în turneele finale ale campionatului României (1924-1932) și 5 goluri pentru prima și a doua echipă națională a României).

„Fiți de acord,„ Clubul celor 100 de marcatori moldoveni” sună cumva șters. În schimb Clubul simbolic al marcatorilor moldoveni ”Petea Vîlcov” este și original, și demonstrează că tradițiile fotbalului țării noastre au rădăcini adînci”, a spus Andrei Prodan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?