Zumbreanu: operatorii CNA vor fi testaţi, periodic, de psihologi

Zumbreanu: operatorii CNA vor fi testaţi, periodic, de psihologi

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi de Centrul Naţional Anticorupţie.


Evenimentul a fost organizat de CNA în calitate de entitate responsabilă de funcţionarea sistemului telefoanelor de încredere, informare şi anticorupţie din autorităţile statului.


"Comunicarea cu cetăţeanul este un element de bază în activitatea operatorilor liniilor anticorupţie. Este foarte important ca, persoana care apelează la linia anticorupţie, să simtă că omul de la capătul firului este interesat să-i soluţioneze problema. Cetăţeanul trebuie să aibă certitudinea că ne pasă de el şi, dacă problema lui nu poate fi soluţionată la CNA, să fie direcţionat la instituţia care poate să-l ajute", a declarat Bogdan Zumbreanu, directorul CNA.


Recent, ofiţerii CNA au efectuat o vizită de studiu în România, unde au făcut un schimb de experienţă privind funcţionarea liniilor anticorupţie. În România,  o funcţionare mai eficientă a liniei anticorupţie se datorează implementării, în anul 2017, a unui soft inteligent de prelucrare a apelurilor recepţionate de Call Centru, ce permite introducerea automatizată a unor date despre apelant, înregistrarea audio a tuturor apelurilor şi posibilitatea creării unor statistici pe domenii, perioade etc. Totuşi, colegii din România au accentuat că cel mai important în relaţia instituţie-cetăţean este contactul psihologic al operatorului cu apelantul.În context, directorul CNA a menţionat că mulţi cetăţeni sînt reticenţi atunci cînd contactează o instituţie publică. „Pentru noi este foarte important ca oamenii, care denunţă un caz de corupţie, să simtă că au fost utili şi că au ajutat autorităţile. De aceea, interacţiunea operator-cetăţean trebuie să fie bazată pe o comunicare ce oferă siguranţa că fapta semnalată de persoană va fi examinată prin acţiuni prompte", a spus directorul CNA. 
Bogdan Zumbreanu a mai comunicat că, periodic, toţi operatorii CNA vor fi supuşi unor teste pentru a identifica deficienţele de comunicare.


 Pentru că de cele mai multe ori oamenii se adresează cu probleme ce nu ţin de competenţa instituţiei la care apelează, CNA a oferit operatorilor liniilor de informare un panou cu toate numerele telefoanelor de încredere din autorităţile statului.


Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în Secţia de gardă a CNA, acolo unde se află operatorii liniei naţionale anticorupţie. Menţionăm că, pentru semnalarea cazurilor de corupţie, persoanele pot apela la numărul de telefon 0 800 55555, apel gratuit şi anonim.
În anul 2017, peste 2000 de cetăţeni au contactat CNA prin intermediul liniei naţionale anticorupţie. Doar 10 la sută din apelurile primite au fost de competenţa CNA, celelalte fiind de responsabilitatea altor autorităţi.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load