Zece ani de la protestele din aprilie 2009 (FOTO)

Zece ani de la protestele din aprilie 2009 (FOTO)

Astăzi se împlinesc zece ani de la protestele din 7 aprilie 2009, care s-au ales cu victime și devastarea clădirilor guvernamentale, informează NOI.md.

Manifestațiile stradale au izbucnit la două zile după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 5 aprilie, în urma cărora PCRM a acumulat majoritatea voturilor. După, protestele au degenerat în violențe, iar în urma altercațiilor dintre manifestanți și polițiști, zeci de tineri au fost maltratați în comisariatele de poliție. De asemenea, în urma confruntărilor stradale, a decedat tînărul Valeriu Boboc.

Procuratura Generală a intentat peste 100 de cauze penale, în care au fost vizați atît protestatari, pentru acte de huliganism, cît și reprezentanți ai forțelor de ordine, pentru exces de putere sau acte de tortură săvîrșite în raport cu manifestanții. 

Fostul polițist Ion Perju a fost condamnat de Curtea de Apel la 10 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de faptul că i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc. Acesta a reușit să fugă, fiind dat în căutare internațională. De neglijență în serviciu soldată cu moartea lui Valeriu Boboc au mai fost acuzați fostul ministru de interne Gheorghe Papuc și fostul comisar al municipiului Chișinău Vladimir Botnari. Aceștia au fost însă achitați de Curtea Supremă de Justiție în anul 2015. 
 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load