Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Voronin s-a adresat Parlamentului și Guvernului

29 oct. 2019,, 08:00   Societate
7928 4

Liderul comuniștilor și fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, dă vina pe actuala putere pentru nimicirea a mai multor loturi de legume, în care s-a depistat un conținut sporit de metale grele. Este vorba despre 250 de tone de varză proaspătă, ardei și ceapă.

Vladimir Voronin a lansat un apel către deputați și miniștri, în care menționează că decizia de a interzice comercializarea acestor legume, precum și nimicirea lor ar fi fost una corectă doar în situația în care instituțiile statului ar fi luat măsuri corespunzătoare pentru soluționarea problemei agricultorilor.

„Măsurile recente de interzicere a vânzării pe piață a 250 de tone de varză proaspătă, ardei și alte legume cultivate în imediata apropiere a râului Bîc din raionul Anenii-Noi, decizia de a le nimici din cauza excesului de metale grele și, în primul rând, de plumb, ar putea fi considerată adecvată din punctul de vedere al împiedicării oamenilor să le mănânce dacă dumneavoastră, oficiali investiți cu puterea statului, ați fi luat măsuri pentru rezolvarea acestei probleme”, a scris Voronin.

Totodată, Vladimir Voronin învinuiește funcționarii publici și instituțiile statului de indiferență față de munca agriculorilor.

„Ați început să examinați albia râului Bîc, după răspândirea unei duhori fără precedent și ați făcut acest lucru pentru a „găsi extrema” și a nu elimina cauza. Și ați găsit această „extremă” în persoana modestă a cultivatorilor de legume, care și-au aplecat spatele pe pământul lor toată vara, astfel încât să rămână cu ceva de trăit până în primăvară, în timp ce voi vă plimbați în jurul capitalelor europene, cerând bani, nimeni nu știe pentru ce. Bani, pe care acești legumicultori vor trebui să-i restituie sub formă de credite.


Ați crescut agenții și supraveghetori, ați interzis și nimeni nu s-a gândit să plaseze semnele „Infectat, nu utilizați apa” pe malurile acestui râu, la fiecare douăzeci, treizeci de metri, sau nu a fost suficientă minte pentru a face acest lucru. Și acum aveți conștiința să spuneți că legumicultorii înșiși sunt de vină. Dar ardeiul și varza nu cresc într-o singură zi. Și trebuie să controlați apa în mod regulat, iar plumbul nu este determinat de miros, mai ales că nu miroase. Controlori nu au fost suficienți? Sau totuși minte? Cel mai probabil, conștiința nu este suficientă pentru dumneavoastră, domnilor, funcționarilor și deputaților”, a mai scris președintele PCRM.

În același timp, Voronin îndeamnă instituțiile statului să se responsabilizeze în privința acestei situații și să-și asume toate pierderile legumicultorilor.

„Interdicția a fost impusă produsului finit atunci când toate costurile, inclusiv de curățare, au fost suportate, dar legumele nu au fost udate azi și nici nu ieri. Prin urmare, agențiile și supraveghetorii dvs. sunt complet vinovați și sunt responsabili de cele întâmplate. Trebuie doar să aveți conștiință și să ajutați oamenii. Sunteți obligați să compensați de la stat toate pierderile pe care le-au suportat legumicultorii. Aceasta este datoria voastră sfântă!

În plus, serviciile dvs. ar trebui să găsească sursa de metale grele, în primul rând al plumbului. În același timp, nu uitați să verificați cum și cine utilizează bateriile uzate, unde și cum sunt spălate mașinile și unde sunt depozitate anvelopele uzate. Și așa mai departe. Sau alte interese sunt satisfăcute în acele structuri”, a conchis Voronin.

UNIMEDIA amintește că la data de 23 octombrie curent, în cadrul ședinței Guvernului, Igor Talmazan, șeful Corpului de Control al Prim-ministrului, a vorbit despre calitatea legumelor cultivate în preajma albiei râului Bâc. Potrivit lui, din 15 probe prelevate, 3 probe de ardei, o probă de sfeclă și una de ceapă nu corespund cerințelor normative, având un conținut depăsit de plumb.

În total este vorba despre două loturi de ardei de pe 2 ha fiecare și un lot de ardei de pe o suprafață de 3,5 ha, precum și despre un lot de ceapă de pe 3 ha și un lot de sfeclă roșie de pe 0,95 ha.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?