Vom avea mai mulți studenți bugetari la IT, decît la pedagogie

Vom avea mai mulți studenți bugetari la IT, decît la pedagogie

Ministerul Educației a propus pentru dezabateri un proiect de hotărâre prin care stabilește care este comanda de stat pentru anul de studii 2019-2020.


Astfel, pentru pedagogie ministerul propune reducerea locurilor bugetare cu 120, iar pentru domeniul IT – majorarea cu 200 de locuri.


Reducerea locurilor pentru pedagogie se explică prin faptul că numărul de studenți rămîne anual, constant, în scădere (2015 – 2523 studenți, 2016 – 2273 studenți, 2017 – 1829 studenți, 2018 – 1725 studenți). Astfel, anul curent vor fi doar 1114 locuri bugetare, cu 120 mai puțin decît anul trecut.


Și pentru domeniul artelor se propune mai puține locuri la buget – 163 de locuri, mai puțin cu 24 de locuri comparativ cu anul precedent.


„Necesitatea acută de specialiști calificați în domeniul tehnologii ale informației și comunicațiilor, dar și numărul mare de solicitări din partea candidaților la studii pentru înmatricularea la aceste programe ne permite să propunem majorarea numărului de locuri. În acest context, dar și luînd în considerare criza de specialiști IT căutați de sectorul privat (doar în Moldova IT Park, sînt 284 de companii), propunem majorarea numărului de locuri bugetare pentru acest domeniu cu 200 de locuri, în limita comenzii de stat din anul precedent, și anume din contul micșorărilor locurilor bugetare de la domeniile mai puțin solicitate, menționate mai sus”, se spune în proiect.


Astfel, proiectul prevede admiterea la 26 de domenii generale de studiu a 4906 de persoane la buget.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load