COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Virusolog, despre influența temperaturilor ridicate asupra coronavirusului

Virusolog, despre influența temperaturilor ridicate asupra coronavirusului

Profesorul universitar Constantin Spînu, doctor habilitat în medicină, spune că datele publicate demonstrează că noul tip de coronavirus (SARS-CoV-2), care provoacă infecția COVID-19, se păstrează foarte bine la temperaturi mai scăzute.

La temperaturi înalte și în condiții de umiditate sporită, virusul ar putea să piardă o parte din agresivitate. Însă, sursa de infecție sau factorii care contribuie la răspîndirea acestei infecții pot fi nu doar aerosolii, care se formează în aer în urma strănutului sau a tusei. Este vorba și de suprafețe, așa ca mesele, scaunele etc., unde virusul se păstrează bine și la temperaturi ridicate.

Contactat de IPN, Constantin Spînu, şeful Direcţiei cercetare şi inovare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, a precizat că s-a constatat că pe suprafețe poroase, cum ar fi cărțile, de exemplu, perioada în care virusul supraviețuiește este mai de durată în comparație cu suprafețe din metale.

Chiar și în condițiile creșterii temperaturilor, rămîne necesară respectarea măsurilor de profilaxie și prevenție, spune specialistul în virusologie. Săptămîna precedentă, chiar dacă au fost temperaturi ridicate, s-a înregistrat un apogeu de incidență a cazurilor de infectare. Populația nu trebuie să se îmbete cu apă rece și să se relaxeze, pe motiv că afară se încălzește, deoarece riscul de infectare se păstrează, din păcate, spune doctorul habilitat în medicină.

Constantin Spînu a subliniat că situația epidemiologică nu se poate schimba dacă nu sînt respectate măsurile de protecție și restricțiile impuse. Oamenii trebuie să evite în continuare locurile aglomerate, să nu meargă în grupuri mai mari de trei persoane. Fiecare mișcare nechibzuită poate duce la sporirea riscului de infectare. Comportamentul iresponsabil duce la agravarea situației, inclusiv crește presiunea asupra sistemului de sănătate, a mai spus profesorul.

Potrivit lui Constantin Spînu, dacă populația nu va da dovadă de cultură sanitară, temperaturile nu vor schimba situația. De comportamentul responsabil al fiecărui cetățean depinde cît de repede va fi depășită situația de criză.

Pe 9 iunie, Republica Moldova a depășit pragul psihologic de 10 mii de infectări. Pînă acum, sînt raportate 367 de decese asociate noului tip de coronavirus.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load