COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Vestigiile vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, restaurate

Vestigiile vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, restaurate

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a semnat, la 8 septembrie curent, Acordul de prelungire a termenului de conservare-restaurare, în cadrul Laboratorului Specializat al Complexului Muzeal Național „Moldova”, Iași (România), a vestigiilor vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, extrase în anul 2016 din cavoul din preajma Bisericii Adormirea Maicii Domanului de la Mănăstirea Căpriana, cu ocazia canonizării Înaltului Ierarh de către Biserica Ortodoxă Rusă.

La semnarea Acordului au participat prof. univ. dr. hab. Gheorghe Postică, conducătorul șantierului arheologic de la Mănăstirea Căpriana, și Mariana Gugeanu, specialist în restaurarea textilelor istorice, autorul lucrării de conservare-restaurare a vestigiilor vestimentației liturgice a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Pînă la mijlocul anului 2020, s-a reușit conservarea-restaurarea metodică a unui număr impunător dintre piesele descoperite, care în continuare se vor înscrie printre cele mai însemnate obiecte de patrimoniu cultural al Republicii Moldova. În cadrul procesului de conservare-resaturare, care s-a dovedit a fi unul complex și deosebit de migălos, în scopul recuperării integrale a bunurilor culturale nominalizate, s-a constatat necesitatea prelungirii termenului de executare a lucrărilor date, fapt realizat prin Acordul semnat.


La etapa actuală, proiectul de conservare-restaurare a vestimentației liturgice a mitropolitului G. Bănulescu-Bodoni este întregit de un proiect transfrontalier UE-RM, promovat de Complexul Muzeal „Moldova” Iași în cooperare cu Mănăstirea Căpriana, care se va finaliza în doi ani cu formarea și inaugurarea Muzeului Mănăstirii Căpriana, în cadrul căruia, în cele mai bune condiții tehnice și de securitate, vor fi etalate piesele unicat a vestimentației liturgice a Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load