Vasiloi: Războiul de pe Nistru nu s-a încheiat

Vasiloi: Războiul de pe Nistru nu s-a încheiat

La 26 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, războiul nu s-a încheiat.

Războiul se va termina atunci cînd malul stîng al rîului Nistru va fi integrat pe de plin cu malul drept. Declarația a fost făcută de expertul în securitate Rosian Vasiloi în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN.

Rosian Vasiloi consideră că cei de la guvernare acum nu acordă atenția cuvenită veteranilor războiului de pe Nistru. „Noi ne aducem aminte de veterani în ajunul datei de 2 martie, dar ce fac acești veterani în restul anului?”, se întreabă analistul. Potrivit lui, negocierile privind reglementarea conflictului trebuie purtate cu Federația Rusă și acest lucru este posibil.

Fostul deputat Ștefan Urîtu susține că, atunci cînd s-a desființat Uniunea Sovietică, munițiile Armatei a 14-a trebuiau să fie lăsate Republicii Moldova. În opinia lui, anume acest lucru a fost cauza războiului.

Pe 2 martie, s-au împlinit 26 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă au participat în jur de 30 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Circa 300 de combatanți și peste 400 de civili și-au pierdut viața, iar cîteva sute au fost rîniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load