Vama a prezentat bilanțul antifraudă pentru primul trimestru

Vama a prezentat bilanțul antifraudă pentru primul trimestru

Departamentului antifraudă al Serviciului Vamal  și-a prezentat raportul de activitate pentru primele trei luni ale acestui an, notează Noi.md.


Ședința de prezentare a bilanțului a fost convocat de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.


Potrivit raportului, în perioada de referință au fost inițiate 39 de cauze penale, majoritatea din ele vizînd infracțiunile de contrabandă.


În același timp, valoarea mărfurilor de contrabandă reținute se cifrează la peste 40 de milioane de lei, depășind cu 40% sumele înregistrate în aceeași perioadă din anul trecut.


Numărul cauzelor contravenționale a crescut cu 47%, fiind înregistrate 1.295 de procese-verbale cu privire la contravenție. Totodată, suma amenzilor aplicate s-a majorat de nouă ori, constituind aproape 29 de milioane de lei.


În continuare, cele mai multe riscuri de fraudare sînt consemnate în cazul mărfurilor de larg consum, inclusiv a celor accizate precum sînt produsele din tutun.


Astfel, doar în primele trei luni ale anului curent, au fost reținute 269.240 de țigarete nedeclarate, în creștere cu 5% față de același interval al anului trecut. Totodată, 97% din totalul țigaretelor reținute au fost depistate cu implicarea cîinilor specializați ai Vămii.


O creștere a numărului reținerilor este consemnată și în linia a doua de control, asigurată de echipele mobile.  În perioada ianuarie-martie curent, acestea au operat 172 de rețineri, cu 28% mai mult decît în perioada similară a anului precedent. Valoarea mărfurilor reținute se ridică la 6,7 milioane lei.


Potrivit raportului, progrese au fost înregistrate și în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală. În primele trei luni, au avut loc 26 de rețineri de mărfuri susceptibile a fi contrafăcute, valoarea totală a cărora este estimată la 1,2 milioane lei, în creștere cu 9% față de anul trecut.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load