COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit 99 de ani

Valentina Rusu-Ciobanu a împlinit 99 de ani

Cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Artistă a Poporului, deţinătoare a „Ordinului Republicii” a împlinit luni, 28 octombrie, 99 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. În anii 1938-1940 studiază la Şcoala de Arte din Chişinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1941-1944). În 1947 a absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” ) din Chişinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentînd linia tradiţională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinereţe” etc. Se afirmă cu compoziţia „La Joc”. A pictat portrete ale multor personalităţi din arta şi cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a.


S-a implicat în domeniul scenografiei, realizînd decorurile la spectacolele: „Radu Ştefan, întîiul şi ultimul” de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) şi „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brîncuşi”, la Biblioteca Naţională. Participă la expoziţii de grup în străinătate: Franţa, Romînia, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania şi în alte ţări.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

  Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


  Știrile partenerilor noștri
  loading...
  Mai multe

  Sondaj Toate

  load