„Urmașii lui Ștefan” cer organelor competente să oprescă corupția din școală

„Urmașii lui Ștefan” cer organelor competente să oprescă corupția din școală

În contextul începerii anului de studii 2019-2020, Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” atenționează asupra problemei corupției și colectării ilicite de sume bănești de către instituțiile de învățămînt primar și secundar, transmite NOI.md.


Într-un comunicat de presă se atenționează că unele instituții de învățămînt, au inventat o schemă prin care instituie anumite asociații obștești, înregistrate legal la Ministerul Justiției, care din punct de vedere juridic nu sînt afiliate acestor instituții, dar de facto sînt controlate și dirijate de către administrațiile grădinițelor, școlilor, liceelor.


Astfel, adesea, în contractul semnat dintre părinți/copii și școli/licee, este inclus un punct evaziv care are un asemenea conținut – „părinții se obligă să participe în viața asociației”. Prin prisma acestei prevederi se percepe o „donație” care variază de la 1800-3000 lei anual. Prin urmare, în urma acestor donații unele instituții colectează 2-3 milioane de lei, bani care adesea nu sînt cheltuiți în interesul elevilor sau instituțiilor date.


Codul Educației al Republcii Moldova, art. 135, litera i, stipulează clar că „este interzisă primirea de bani sau de alte foloase sub orice formă, din partea elevilor, studenților, familiilor acestora, PRECUM ȘI DIN PARTEA ORGANIZAȚIILOR OBȘTEȘTI ALE PĂRINȚILOR”.


În contextul celor expuse, Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” îndeamnă elevii și părinții acestora să manifeste prudență și să nu cadă pradă acestor scheme frauduloase de escrocherie, să investească bani în necesitățile copiilor săi și nu în interesele obscure ale cuiva. De asemenea, ei solicită pedagogilor și administrațiilor instituțiilor să fie responsabili și să se conformeze prevederilor Codului Educației, precum și să manifeste un comportament moral și adecvat față de copii, fără a-i maltrata psihic și moral pentru faptul că ei nu acceptă să facă „donații” forțate.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load