COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Unde s-a "izolat" o bătrînă din satul Gordinești, raionul Edineț (VIDEO)

Unde s-a "izolat" o bătrînă din satul Gordinești, raionul Edineț (VIDEO)

La cîțiva kilometri de satul Gordinești, raionul Edineț, în mijlocul unei păduri, trăiește o bătrînă. În toată pădurea este doar gospodăria ei, ascunsă de ochii lumii.

Acum 60 de ani, a venit aici și a rămas pentru restul vieții. Aici și-a crescut cei trei copii, transmite jurnaltv.md.

Ei au plecat însă în lumea mare și ea a rămas singură. Are trei capre, care îi țin companie, la fel ca și stativele, la care continuă să țese covoare.


Ne îndepărtăm tot mai mult de centrul satului Gordinești. Casele rămîn în urma noastră și ne pomenim printre dealurile stîncoase ale localității, unde rîul Racovăț curge liniștit.

Ne continuăm calea pe un drum care poate fi parcurs cu greu, atît pe jos, cît și cu mașina, și peste cîțiva kilometri - un verde aprins. O pădure. Pe de o parte și alta a drumului - copaci care se înalță sus de tot. Și deodată, liniște...

Tot mergînd pe acest drum, ajungem în mijlocul pădurii. Aici găsim o gospodărie, parcă ruptă de realitate. Scăldată în razele solare, care își fac loc printre coroanele copacilor, gospodăria mai păstrează oalele vechi, cu care, pe timpuri erau acoperite casele. O bătrînă locuiește aici, singură.

Cu greu deslușește sunetele, dar cînd a văzut că vrem să discutăm cu ea, zîmbetul nu-i mai dispărea și a început să ne povestească despre viața ei.

Iată de ce nu îi este frică în pădurea în care, acum 60 de ani, a fost adusă de alesul inimii ei.

Aici și-a crescut copiii, cei trei băieți.

Fotografiile sînt pentru ea o amintire a vremurilor la care ține mult și pe care nu le poate întoarce, oricît de mult ar vrea.

Caprele pasc nu departe de casă, iar bătrîna merge să le dea apă de băut.

Într-un locșor dosit, țese covoare. Are stative, iar ca să ajungă la ele, pășește prin urzicile care au împînzit cărarea.

De lucru este destul. Cum se lasă de țesut, se apucă de cosit iarbă. Are companie. Capra cea mică mai trage cîte o fugă pe acasă. Se cațără pe unde vrea ea și mănîncă din iarba neatinsă încă de coasă.

Iarba cosită este întoarsă cu furca, pe o parte și pe alta, ca să se usuce bine și la iarnă să servească drept hrană pentru capre.

E o rutină zilnică pentru bătrînă, dar cînd îi mai calcă cineva prin gospodărie, ea devine și mai fericită.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load