Un vameş, un poliţist de frontieră şi doi şoferi de autocare, trimişi în judecată

Un vameş, un poliţist de frontieră şi doi şoferi de autocare, trimişi în judecată

Cauza penală în care figurează un inspector superior al Biroului vamal Briceni, unul din cadrul Unităţii de control al Frontierei al SPF Otaci, precum şi doi şoferi de autocare a fost expediată în judecată.


Potrivit procurorilor anticorupţie, toţi patru au fost reţinuţi în luna octombrie a anului trecut, la Postul Vamal Otaci. 


În cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au documentat schema ilegală după care acţionau inculpaţii.


Mai exact, şoferii strîngeau bani de la pasageri pentru a urgenta trecerea controlului vamal şi a punctelor de trecere a frontierei atît pe sensul de intrare, cît şi pe cel de ieşire. Aceştia primeau cîte 10 lei pentru fiecare pasager transportat, plus 50 de lei pentru autocar, suma de 1200 de lei pentru a nu interveni cu un control suplimentar, pentru a favoriza şi a autoriza trecerea persoanelor aflate în autocar şi a mărfurilor transportate în acest autocar peste frontiera de stat a Republicii Moldova, prin Postul vamal Otaci.


Schema ilegală a funcţionat pe parcursul anului 2016-2017, zilnic fiind acumulate sume de bani de la persoanele care traversau postul vamal cu pricina. În cadrul percheziţiilor corporale, la poliţistul de frontieră au fost depistaţi 1000 de lei, iar asupra angajatului vamal – 1200 de lei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi ţara.


Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de corupere pasivă, inspectorii riscă amenzi cuprinse între 50 de mii de lei şi 100 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la cinci ani.


Pentru corupere activă, şoferii de autocare riscă închisoare de la trei la şapte ani cu amendă de cel mult 300 de mii de lei. De asemenea, inculpaţii for vi obligaţi să recupereze cheltuielile judiciare în sumă de 39 476 de lei.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load