COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un studiu arată ce cred funcționarii despre fenomenul corupției

Un studiu arată ce cred funcționarii despre fenomenul corupției

Circa 58% dintre funcționarii publici din administrația publică centrală (Guvern și agențiile guvernamentale) consideră că în Republica Moldova există corupție.

Dintre aceștia - 44% sînt de părerea că corupția are loc la toate nivelurile, iar 13% consideră că corupția are loc doar la niveluri înalte. Datele se conțin într-un raport privind opiniile funcționarilor publici din administrația publică centrală despre cariera profesională.

Mai mult de o treime dintre respondenți consideră că atît corupția (36%), cît și conflictul de interese (39%) sînt foarte sau destul de răspîndite în rîndul funcționarilor publici din Republica Moldova. Potrivit aceluiași raport, circa 90% dintre funcționari intervievați au afirmat că, în ultimii doi ani, performanța lor a fost evaluată. Dintre aceșia, 80% au indicat că rezultatul evaluării reflectă corect performanța lor, în timp ce 11% dintre respondenți au afirmat că au avut o performanță mai bună decît rezultatul evaluării.

Pe de altă parte, fiecare al doilea funcționar de conducere respondent a menționat că nu are instrumente pentru a gestiona slaba performanța în rîndul angajaților. Circa 65% (33% - acord total și 32% - parțial) dintre aceștia declară că simt presiunea de a oferi calificative înalte angajaților, chiar dacă performanța lor este slabă. În același timp, în următorii cinci ani, circa jumătate dintre funcționarii publici intervievați se așteaptă la îmbunătățiri în domenii, precum modernizarea administrației publice (57%) și independența administrației față de influența politică (53%).


Studiu a fost realizat în perioada 26 martie – 3 iunie 2020. Acesta a fost elaborat în baza sondajului de opinie realizat pe un eșantion de 1985 funcționari publici din 12 autorități ale administrației publice centrale și instituțiile din subordinea acestora.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load