Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Un sfert din populație consideră că serviciul militar este o ocupație pur bărbătească

31 oct. 2019,, 12:01   Societate
2599 0

Aproximativ un sfert din populaţia Republicii Moldova consideră că în structurile de apărare şi securitate trebuie să lucreze doar bărbaţi.

Cel puţin asta arată datele unui studiu realizat recent de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Cercetarea şi-a dorit să vadă care este percepţia societăţii faţă de femeile care lucrează în aceste domenii.

Aceste stereotipuri devin mai pronunţate în cazul unor instituţii precum IGSU sau Armată. Asta pentru că nivelul de acceptare a femeilor în structurile de securitate şi apărare este strîns legat de percepţia privind gradul de pericol al acestor activitati.

„Din păcate, în societatea noastră, care este, într-un fel, patriarhală, femeile rămîn a fi marginalizate, iar femeile din domeniul poliţiei şi al armatei sînt percepute oarecum straniu, se consideră că aceste profesii sînt bărbăteşti şi nu femeieşti. Chiar şi legislaţia le marginalizează, într-o perioadă era dificil să-ţi iei concediu de maternitate dacă erai în armată”, spune Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Comparativ cu 2017, însă, în acest an se observă o îmbunătăţire a percepţiei populaţiei legată de prezenţa femeilor în instituţii de securitate şi apărare.

„Avem o doză de optimism că în cîţiva ani putem să atingem nişte progrese mult mai importante. Considerăm că însuşi progresul pe care l-am înregistrat actualmente se datorează acelor eforturi pe care instituţiile deja le-au depus în ultimii ani, vorbim despre campanii de informare cu privire la imaginea femeii. Atunci cînd creşte numărul de femei în aceste structuri, automat se schimbă şi percepţia populaţiei”, spune Natalia Covrig, reprezentant al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Şi numărul femeilor angajate în cadrul acestor structuri a crescut.

„În prezent ne orientăm spre acţiuni mai concrete, cum ar fi combinarea vieţii de familie cu cea profesională, astfel încît povara obligaţiilor de familie sau responsabilităţle din cadrul serviciului să nu creeze dificultăţi pentru femeile şi bărbaţii din sistem. Femeile din Armata Naţională au demonstrat că sînt puternice, sînt capabile şi sînt devotate”, spune Alexandru Drăgulean, ofiţer de presă principal al Ministerului Apărării.

Armata Naţională are şi o Asociaţie a Femeilor, fondată în vara acestui an, din care fac parte 37 de doamne.

„Atîta timp cît s-a lucrat la elaborarea unui plan naţional a apărut şi necesitatea de a veni în suportul implimentării agendei de Femei, Pace şi Securitate, printr-o serie de acţiuni pe care ni le propunem să le realizăm pe parcursul anilor, în special ne referim la consiliera vieţii familiale cu cea de serviciu”, spune Elena Ţarălungă, vicepreşedinta Ascociaţiei.

Studiul privind percepţia societăţii faţă de femeile din armată şi poliţie a fost realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Fundaţia Est-Europeană şi Un Women, cu sprijinul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?