Un șef de direcție și om de afaceri riscă 15 ani de închisoare

Un șef de direcție și om de afaceri riscă 15 ani de închisoare

Procuratura a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a șefului Direcției patrimoniu și management intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor; a directorului IP „Centrul Republican de Diagnostică Veterinară” și a directorului adjunct a unui SRL, notează Noi.md.


Potrivit materialelor urmăririi penale, șeful Direcției patrimoniu și management intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în complicitate cu directorul IP „Centrul Republican de Diagnostică Veterinară”, și factorii de decizie ai unor agenți economici, precum și alte persoane, în perioada septembrie-decembrie 2017, au creat un mecanism de trucare a procedurii de achiziții publice, destinate vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore din fauna sălbatică și prin folosirea situației de serviciu, pentru a primi bani ce nu li se cuvin, intenționat au comis acțiuni ce depășeau în mod vădit atribuțiile lor de serviciu, prin falsificarea documentelor prezentate la licitație, cu scopul de a sustrage mijloace bănești din bugetul ANSA, în sumă de 1 465 200 de lei.


Concomitent, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) verifică complicitatea persoanelor indicate la comiterea altor acțiuni ilegale similare.


Activitatea grupului criminal, potrivit schemei menționate, a fost documentată de PCCOCS, prin acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație timp de 6 luni.


În cadrul urmăririi penale, au fost reținute și aplicată măsura preventivă – arestul preventiv în privința a 3 persoane, doi dintre care sînt șeful Direcției patrimoniu și management intern a ANSA și directorul IP „Centrul Republican de Diagnostică Veterinară”.


Persoanele în privința cărora cauza penală a fost expediată în instanța de judecată sînt învinuite de comiterea infracțiunilor:
- escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. 
- depășirea atribuțiilor de serviciu, infracțiune care prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
- confecţionarea, deţinerea, folosirea documentelor oficiale false, infracțiune ce prevede o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load