Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Un psiholog vine cu o serie recomandări

12 sep. 2020,, 13:00   Societate
3272 1

Psihologul Liuba Ceban vine cu sugestii cum poți privi, într-o lumină sănătoasă din punct de vedere emoțional, suferința.

„Mergi înainte, chiar dacă ai foarte multă nesiguranță, chiar dacă toți îți doresc falimentare. Important este să învățăm că viața este cu urcușuri și coborîșuri, iar falimentele sînt parte din viață”, a îndemnat Liuba Ceban, citată de IPN.

„Trecerea printr-o situație pe care noi o numim „faliment” este o călătorie, o călătorie care are mai multe etape. Prima etapă este șoc, confuzie, disperare, neajutorare și este absolut normal să simți aceste emoții: de parcă nu ai vrea să trăiești, de parcă e sfîrșitul lumii și în contextul acesta poate să-ți apară gîndul de suicid, dar suicidul nu este soluție”, a menționat Liuba Ceban, fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului.

Într-o intervenție live pe facebook, psihologul a precizat că atunci cînd o persoană trece printr-o situație complicată din punct de vedere emoțional, iar acea situație doare, ea este numită „faliment”. „Dacă ești la faza proaspătă de faliment, trebuie să oprești lanțul concluziilor negative cu privire la tine, la funcționarea lumii, la oamenii din jur. Cînd îți dai seama că treci printr-un faliment, trebuie să pui granițe. Ai grijă cu cine comunici despre asta și cine are acces la sufletul tău”, susține Liuba Ceban.

„Trecerea printr-o experiență pe care tu o numești „faliment” este destul de intimă, ea poate să te atingă la nivelul profund al sufletului, la care nici nu te aștepți. Cel mai bine e ca în perioada asta să ai alături oameni care au fost în pielea ta sau specialiști care știu să se ocupe de crizele vieții și știu să ajute oamenii care trec prin aceste crize”, a sugerat psihologul.

În situația în care o persoană trece prin experiența numită „faliment”, acea persoană trebuie să învețe să trăiască cu realitatea falimentului. Pentru a depăși această experiență, Liuba Ceban recomandă „ventilarea trăirilor”. „Chiar dacă ai pus granițe și ești în faza de a opri lanțul concluziilor negative, încearcă să găsești un spațiu de ventilare a trăirilor tale. Dacă ai oameni în jur care pot să te asculte. Dacă nu ai astfel de persoane în viața ta, îți recomand chatul anonim”, a fost mesajul psihologului.

Seminarul despre faliment este evenimentul de încheiere a Săptămînii Prevenirii Suicidului, marcată în perioada 8-11 septembrie. Săptămîna Prevenirii Suicidului cu genericul: „Suicidul nu este soluție!” a fost organizată de Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului. Potrivit organizatorilor, marcarea acestei Zile vizează sublinierea importanței susținerii emoționale a celor mai vulnerabile persoane afectate de realitățile pandemiei ca măsură de prevenire a pericolului suicidului pe durată scurtă și lungă. Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului de prietenie „Tu nu ești singur”, susținut de către Ambasada SUA în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?