Un program pascal a avut loc la un muzeu din Chișinău

Un program pascal a avut loc la un muzeu din Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală  a sărbătorit ieri „Săptămîna Luminată la muzeu”. Evenimentul a inclus un program muzical pascal și o expoziție de pîine pascală cu genericul „Pasca – icoana Învierii”, informează MOLDPRES.


Programul muzical  a avut loc pe scena din curtea muzeului cu participarea formațiilor folclorice de la Palatul de Cultură din orașul Ungheni ,,Vîrsta de aur”, conducător Vitalie Scripcaru și ,,Răzeșii”, conducător  Alexandru Galiț și a formației folclorice de copii din satul Mingir, raionul Hîncești „Cișmeaua căprioarelor”, condusă de Mihai Mircos.


Expoziția de pîine pascală a fost realizată cu sprijinul Muzeului de Istorie și Etnografie Mingir, raionul Hîncești, al Asociației Obștești Casa Germană „Hoffnung”și al purtătorilor tradiției din diferite localități.


Solicitat de MOLDPRES, secretarul științific al muzeului, doctorul în istorie Andrei Prohin, a menționat că expoziția de pîine pascală are scopul de a sensibiliza opinia publică privind formele tradiționale de pască și pîine de pomenire în diversitatea locală: pasca cu brînză, cozonacul, pupăza, burnăcelul, hulubașul, cristata etc. ”Pasca este considerată sacră în tradiția autohtonă, iar muzeul are menirea să păstreze și să transmită mai departe obiceiurile străbune”, a specificat Andrei Prohin.


La sărbătoare au participat Studioul „Tezaur” și meșterii populari Eugenia Moldovanu și Ion Dascăl de la Centrul de Cultură și Tineret din municipiul Bălți cu o expoziție-tîrg de ouă încondeiate, obiecte din paie și din lemn cu subiect pascal.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load