Un pod care leagă cele două maluri ale Nistrului a fost reconstruit

Un pod care leagă cele două maluri ale Nistrului a fost reconstruit

Un pod care leagă satele Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, și Proteagailovca, o suburbie a orașului Bender a fost reparat în totalitate, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, notează Noi.md.


Podul care lega cele două localități risca să se prăbușească de la o zi la alta, iar oamenii își puneau viața în pericol ori de cîte ori îl traversau. Construcția nu fusese reparată în totalitate niciodată în ultimii patruzeci de ani. Provocările începeau odată cu ploile de toamnă, iar noroiul era la ordinea zilei luni în șir pentru cei peste 5 mii de locuitori ai satului Hîrbovăț. Apa inunda drumul cînd venea o ploaie mai mare, iar burlanele imense din care era construit ajunseră să fie înfundate în pămînt, formînd o groapă imensă.


Primăria satului Hîrbovăț a identificat încă în anul 2011 resurse pentru elaborarea proiectului tehnic de reconstrucție a podului, iar în anii următori a apelat la mai multe fonduri naționale și internaționale pentru a găsi bani ca să realizeze proiectul. Soluția a venit din partea Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Datorită finanțării oferite de UE în valoare de peste 2,9 milioane de lei, podul a fost reconstruit din temelie, iar o porțiune de drum adiacent, cu lungimea totală de 500 de metri, reparată capital.


Lucrările de reconstrucție au început în anul 2016 și s-au finalizat în decurs de cîteva luni.


Măsurile de sporire a încrederii între cele două sate sînt prevăzute într-un plan de acțiuni pe termen lung. Una dintre acestea se va desfășura în lunile următoare, cînd locuitorii satului Hîrbovăț, împreună cu cei din Proteagailovca, planifică să sădească o fîșie de copaci pe terenul aferent podului.


Podul de la Hîrbovăț este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load