Un plagiat didactic mort-născut

Un plagiat didactic mort-născut

În anul 2006 în republica noastră a apărut un al treilea la număr manual de istorie universală pentru clasa a XII-a, semnat de Nicolae Enciu sub redacţia ştiinţifică a profesorului universitar, membrului corespondent al AŞM Demir Dragnev.

Insăşi apariţia unui nou manual întotdeauna este un lucru pozitiv, dearece diversifică posibilităţile elevilor de a căpăta noi cunoştinţe, de a se familiariza cu un alt punct de vedere, fapt ce este într-o armonie deplină cu principiul multiperspectivităţii în procesul învăţării istoriei în şcoală. Insă, făcînd cunoştinţă cu acest manual, ajungi la  concluzia că cu aceasta şi se termună avantajele apariţiei lui.

Prima nedumerire pe care o produce acest manual este legată de volumul exagerat  de pagini – 216 de pagini. Cu alte cuvinte, el este prea voluminos pentru 34 de ore (51 pentru profilul umanist), predestinate pentru studierea istoriei universale în clasa a XII-a. De asemenea, pe paginile acestei lucrări lipseşte orice diferenţiere a materialului pentru ciclul umanist şi cel real – lucru de neiertat. Mai menţionăm că şi aparatul metodic este prea superficial, lucru ce vine în contradicţie flagrantă cu principiile metodice europene din ultimii ani. Un alt neajuns didactico-metodic principial al manualului îl constituie abundenţa de text pe paginile lui, în detremerntul materialului ilustrativ – pe circa 2/3 din pagini nu întîlneşti nici o ilustraţie, lucru absolut inadmisibil. Şi ultima obiecţie de ordin general – limbajul manualului este greoi, mesajul autorului deseori este neclar, greu de înţeles. Acest lucru, în concordanţă cu lipsa laconismului în expunerea materialului demonsrează incapacitatea autorilor de a le oferi elevilor un produs atrăgător şi, de fapt, stimulează antipatia elevilor faţă de obiectul „Istoria" în loc să le cultive dragostea.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load