COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un peședinte de raion bate alarma: Apa a ajuns la porțile oamenilor

Un peședinte de raion bate alarma: Apa a ajuns la porțile oamenilor

Oamenii din cele 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni, care au fost evacuați în legătură cu pericolul de inundații, s-au adăpostit la rude.

Cu ei și-au luat și animalele pe care le creșteau în gospodării. O parte din bunuri au fost ridicate în podurile caselor, altele au fost duse la căminul Colegiului pedagogic din orașul Lipcani.

Contactat de IPN, președintele raionului Briceni, Vitalii Lupașco, a declarat că ploile puternice au început încă pe 15 iunie, iar ca urmare a crescut nivelul apei în Prut. Pericolul de inundații este și în urma ploilor abundente din localitățile Cernăuți și Novoselița din Ucraina. Nivelul apei s-a ridicat mult – în doar 48 de ore, nivelul a crescut cu doi metri.


Apa a ajuns la porțile oamenilor, în beciurile mai multor gospodării. Vitalii Lupașco speră că nu se va repeta situația din 2008, cînd au fost inundații semnificative.

Președintele raionului a mai spus că a fost convocată Comisia pentru situații excepționale în cele trei localități. Populația din zone cu pericol de inundații a fost prevenită despre riscuri. Probleme cu cazarea localnicilor care acceptă să fie evacuați nu există, afirmă președintele raionului.

În zonele de risc sînt instituite posturi fixe, care monitorizează situația și raportează nivelul de creștere a apei pe segmentele de observare. Puncte de monitorizare au fost amplasate în orașul Lipcani, dar și satele Drepcăuți și Criva.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avetizare cod portocaliu în legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a bazinului hidrografic al rîului Prut (Ucraina). Hidrologii avertizează că, în perioada 23-29 iunie, va crește nivelul apei pe sectorul Criva-Costeşti-Stînca cu circa doi metri. Totodată, în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stînca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stînca (rîul Prut) pînă la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează referitor la creşterea nivelului apei pe sectorul Costeşti-Stînca -Cantemir cu 2,5-3,5 metri, precum și pe sectorul Cantemir-Brînza cu unu-doi metri.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load