TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un nevăzător, însoțit de un cîine-ghid, nu a fost lăsat să intre în magazin

Un nevăzător, însoțit de un cîine-ghid, nu a fost lăsat să intre în magazin

O plîngere a fost depusă la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, după ce, recent, o persoană nevăzătoare nu a fost lăsată să intre într-un magazin din Chișinău.

Administrația magazinului i-a îngrădit accesul întrucît petiționarul era însoțit de un cîine-ghid, iar animalul ar fi prezentat risc de contaminare sau deteriorare a produselor alimentare.


Reclamatul a declarat la rîndul său că acțiunile sale se justifică prin existența unui scop legitim, privind asigurarea securității alimentare a unui număr nelimitat de persoane, iar măsurile luate au fost adecvate și proporționale.

După examinarea petiției, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării a constatat că statutul de cîine-ghid, conform legislației, permite accesul liber și gratuit al animalului însoțitor al persoanei cu dizabilități în mijloace de transport, precum și în toate locurile publice, inclusiv unde sînt depozitate produse de alimentație.

Astfel, cerința generală privind interzicerea accesului cîinilor în spații publice nu este aplicabilă în cazul în care animalul însoțește o persoană cu dizabilități și este special dresat în acest scop.

Totodată, Consiliul consideră că nemulțumirea celorlalți cumpărători, așa cum a invocat reclamatul, nu este un criteriu obiectiv care ar justifica îngrădirea drepturilor persoanei cu dizabilități.

De asemenea, Consiliul a recomandat Guvernului să propună completarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru a evita astfel de situații pe viitor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load