Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Un magistrat descrie cum au loc presiunile în interiorul sistemului

27 iul. 2019,, 17:45   Societate
9962 2

Magistrata Victoria Sănduța, cu experiență de doi ani în sistemul judecătoresc, susține că o problemă care afectează din temelii independența judecătorilor constituie pîrghiile administrative pe care le dețin președinții de instanță și care pot fi utilizate de către aceștia pentru ca „să preseze, intimideze, și în final, să influențeze un judecător”.

„La acest moment președinții și vicepresedinții de instanțe sînt ca un fel de directori de fabrică și consideră că judecătorii sînt angajații lor. Ei sînt cei care se consideră un fel de mini Dumnezei in instanțele pe care le conduc, cel mai rău e că așa îi percepe și societatea, mai ales cei care sînt obisnuiți să „rezolve întrebările”, mă refer aici la tot felul de oameni și tot felul de funcții din exteriorul sistemului, dar mai ales din interiorul sistemului. Deci, ei se apropie de președintele de instanță, pentru ca acesta, la rîndul lui, să influențeze „cumva” judecătorii, pe care el, președintele de instanță, consideră ca îi conduce. Dar cel mai grav este ca așa îi percep și o mare parte din judecători, nu exagerez, stiu că e uimitor, dar așa e, nu unii judecători, dar o mare parte din ei își numesc președintele „șef ”, considerînd aceasta ca fiind o adresare uzuală. Iata asta e grav, iată astea sînt moaște sovietice”, explică Victoria Sănduța într-o scrisoare în care vorbește despre problema pîrghiilor extinse acordate președinților de instanță, problema despre care a vorbit, la 23 iulie, inclusiv în fața autorităților, la Forumul „Reformarea justiției și combaterea corupției”.

Scrisoarea, susține magistrata, a expediat-o și Ministerului Justiției, doar că nu a primit vreun răspuns.

Potrivit magistratei Sănduța, președinții de instanțe pot influența judecătorii avînd la îndemînă atribuții precum: repartizarea birourilor „pe criterii de loialitate sau simpatie personală”, asigurarea biroului de lucru cu mobilier si tehnică necesară, asigurarea judecătorului cu grefier si asistent, semnarea cererilor de concediu din cont propriu, repartizarea concediilor anuale și orice alte chestiuni, semnarea caracteristicei judecătorului la evaluare, odata la trei ani sau monitorizarea timpului aflării judecatorului în biroul de serviciu.

Soluția propusă de judecătoare este ca atribuțiile președinților de instanțe să fie restrînse și să fie instituită funcția de manager judiciar căreia i-ar reveni toate sarcinile organizatorice pentru o bună funcționare a instanței.


Victoria Sănduța propune ca funcția de președinte al instantei să fie păstrată „doar cu scopul de a contribui la onoarea si imaginea justiției”, iar persoanele să fie numite după modelul SUA, adică cel mai în vîrstă judecător din instanță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?